Amazons nya leveransidé: Drönarstation på tåg

Planerar vidare trots sval respons från myndigheterna.

I slutet av förra veckan kunde vi berätta att Onlinepizza hade genomfört en drönarleverans av pizza, som ett första steg i sitt nya utvecklingsprojekt Onlinepizza Labs. Den aktuella leveransen var ganska blygsam i sin omfattning men uppgavs ändå kunna ha en framtid ifall det en dag blir lättare att få tillstånd att använda de obemannade farkosterna för att frakta varor.

Gick utomlands för att få gehör 

Och det är inte bara i Sverige som myndigheterna, i vårt fall Luftfartsverket, ser problem med att tillåta drönarflygningar i större skala. Som det är i dag måste man till exempel hela tiden ha drönaren inom synhåll när den är uppe i luften.

Annons

Liknande regler gäller till exempel i USA, där Amazons drönardrömmar har varit så obesvarade att e-handlaren istället har fått vända sig till Storbritannien för att få fart på utvecklingen.

Ska flytta stationerna mellan olika platser 

Det verkar dock inte hindra e-handlaren, som nu har lämnat in en ny patentansökning i sitt hemland. Ansökan gäller en slags drönarstation som ska kunna placeras på till exempel tåg och båtar. Enligt nyhetssajten Roadwrite är syftet med de mobila drönarstationerna att de - precis som ni kanske gissat - att de ska gå att flytta till platser där efterfrågan är som störst för tillfället.

Tidigare har Amazon bland annat ansökt om patent på ett lager i en zeppelinare, men det är fortfarande oklart om, och i så fall när, både det luftburna lagret och de ambitiösa drönarplanerna kan bli verklighet.

Annons