Amazons tyska lagerarbetare strejkar mitt i julhandeln

Det tyska fackförbundet Verdi uppmanar anställda vid Amazons distributionscentraler att lägga ner arbetet fram till julafton.

Bråket om bättre löner och arbetsvillkor för Amazons anställda i Tyskland rullar vidare och enligt Reuters har det tyska fackförbundet uppmanat arbetare vid sex av Amazons nio distributionscentraler i landet att gå ut i strejk.

Strejken kommer att pågå fram till den 24:e december vid fyra av centralerna och under kortare perioder vid de andra två, men som vanligt tar Amazon det hela med ro.

Annons

– Det här har absolut ingen inverkan på våra leveranser. De allra flesta av våra anställda arbetar, säger en talesperson för Amazon och påpekar att Amazon använder ett nätverk av 29 distributionscentraler runt om i Europa för att få ut paketen i tid.

Oense om vilket avtal som bör gälla

Konflikten har pågått under en längre tid och Verdi har sedan i maj 2013 tagit ut anställda i strejk vid ett flertal tillfällen för att försöka få Amazon att höja lönen för sina lageranställda i enlighet med de kollektivavtal som gäller för detaljhandels- och postorderindustrin i Tyskland.

Amazon, som har 10 000 fast anställda lagerarbetare i Tyskland, har i sin tur vid upprepade tillfällen avvisat förbundets krav med argumentet att det gäller lagerpersonal samt logistikarbetare, och att de baserat på det, betalar löner som är högre än genomsnittet.

Annons