Amazons vapen i kriget mot Google och Apple är gratis

Som vi vet fajtas Amazon mot både Google och Apple när det gäller surfplattor och numera även telefoner. De försöker samtidigt skapa sitt eget ekosystem av appar via Amazon Appstore, något som inte är helt lätt.

För att locka folk till att använda Amazons Appstore, som alltså slåss om uppmärksamhet med Googles Play Store och Apples App Store, så erbjuder nätjätten bland annat gratis appar.

Varje dag finns det en gratis app att ladda hem via Amazons Appstore. Det är inte heller ovanligt att nättjätten bjuder på en hel hög med gratis appar och spel vid olika högtider eller festliga tillfällen.

Annons

Gratis appar varje dag

Varför man gör detta är först och främst för att locka kunder och deras plånböcker in i Amazons ekosystem på daglig basis. Det behövs förstås god "fottrafik" även för de appar som kostar i butiken. Amazon behöver även locka utvecklare till plattformen och även om gratis är dyrt så behöver man ett stort incitatment för att dra till sig app-konsumenterna.

Amazons Appstore fungerar på alla Android-enheter men utanför Amazons Kindle och FirePhone kommer inte butiken förinstallerad. Har du exempelvis en Samsung-telefon måste du ladda hem appen separat och den finns förstås inte i Googles Play Store. Du måste alltså ladda ner den ifrån nätet och installera den, något som oftast kommer med några fina varningar gällande externa källor.

Tusentals dollar i lockbete

Som e-handlare vet är extra steg en enorm konverteringsdödare och att locka konsumenter att göra detta kräver minst sagt gratis appar. Nyligen lottade Amazon även ut 25 000 dollar till en person som laddade ner deras Appstore och installerade en app. Det var allt som krävdes för att potentiellt bli 25 000 dollar rikare.

Det är uppenbart att e-handelsjätten vill få folk att installera och använda deras Appstore. Nu planerar man tydligen ett nytt knep som påminner om deras tjänst Prime. Ett medlemskap som ger gratis tvådagarsleveranser, gratis tv, video, musik och e-böcker med mera. Det kostar dock 99 dollar per år att bli medlem.

Amazon Unlocked heter ett nytt initiativ som ännu inte lanserats. TechCrunch rapporterar att de fått tag på information om denna kommande tjänst.


Ifrån Amazons interna dokument

Amazon Unlocked verkar fungera som en kategori inne i Appstore där allt är gratis. Vissa appar kommer helt enkelt att vara "Unlocked" för de som antingen är medlem i Prime eller någon form av nytt medlemskap bara för Appstore, detta förtäljer inte historien.

Det kan även vara så att hela konceptet är gratis för alla och att det endast handlar om att få folk att installera deras Appstore. Vi vet dock att Amazon har tiotals miljoner i USA som redan är medlemmar i Prime, vilket förstås skulle vara en bra bas att börja med.

Annons

Unlocked ämnar i alla fall att göra ett utbud av appar helt gratis inkluderat eventuella funktioner man kan köpa i spelet, så kallade in app-köp. Det hela kan eventuellt också liknas vid en Spotify-modell för spel och appar, även om bara delar av utbudet kommer erbjudas gratis.

Del av Prime?

Exakt hur tjänsten kommer att se ut och om den kommer inkluderas i Prime eller inte vet vi alltså ej. Formspråket på Amazon Unlocked påminner dock om Prime och tjänsten ska ge användare en känsla av att Amazon ger kunden ett stort värde. Appar som ska inkluderas är kanske inte de absolut mest populära men de ska vara ifrån kända varumärken och företag.


Amazons medlemskap som numera ger många fördelar

Utvecklare ska kunna gå med i Unlocked men även gå ur det. Det kan alltså potentiellt försvinna appar ur Unlocked som tidigare varit gratis.

Vi kan i alla fall konstatera att Amazon testar nya saker för att vinna mark med sin egen Appstore. Detta för att locka användare och i sin tur utvecklare som publicerar på marknadsplatsen. Om Amazon Unlocked kommer att se dagens ljus återstår att se, men när man slåss mot Apple och Google behöver man nog innovera en hel del.

Annons