Amerikansk E-handlare börjar acceptera Bitcoins

Snart kan du köpa allt från brödrostar till dyra smycken med den omdiskuterade digitala valutan Bitcoin. Under 2014 planerar en stor e-handlare i USA, Overstock.com, att acceptera betalningar med Bitcoin.

I början av 2012 införde den svenska plattformen Textalk stöd för Bitcoin. Sedan dess har vi även skrivit om hur den digitala valutan kan bli en potentiellt stor valuta inom e-handel. Något som även Overstock.com verkar tro på.

E-handlaren omsätter över en miljard dollar årligen och köper främst in konkurslager som de sedan säljer vidare. Under andra kvartalet 2014 planerar man även att omsätta Bitcoins, och då skulle man bli den största nätbutiken i USA att ta betalt med den virtuella valutan.

Annons

Företagets vd, Patrick Byrne, säger att beslutet till stor del beror på en filosofisk och politisk ståndpunkt.

– Jag tror inte att ett sunt valutasystem är en upp och nervänd pyramid baserat på infall av regeringstjänstemän, det bör bygga på något som de inte kan kontrollera. Bitcoin passar in i den beskrivningen, säger Byrne.

Ser affärsnytta med Bitcoins

Patrick Byrne beskriver sig själv som en anhängare av den österrikiska skolan av nationalekonomi, som förutspått att fiatpengar skapade åt regeringar av centralbanker, kommer att destabilisera världsekonomin.

För tillfället finns det runt 12 miljoner Bitcoins i omlopp, och när man når 21 miljoner, kommer inte fler att grävas fram. Och även om Bitcoins värde åkt berg- och dalbana, priset för en enskild Bitcoin har varierat mellan 450 och 1280 dollar bara i december, ser Byrne affärsnytta i att acceptera valutan.

– Om det blir så att en del av befolkningen omfamnar valutan, tror jag att vi kommer få ta del av den verksamheten. De som byter till Bitcoin kommer att respektera att vi var bland de första att acceptera den, säger Patrick Byrne.

Källor: FT, TechCrunch

Annons