Amerikansk domstol friar Alibaba i piratfall

En federal domare har valt att avfärda delar av den stämningsansökan som ett flertal lyxvarumärken lämnade in under förra året.

Alibaba har under de senaste åren jobbat hårt för att få bort förfalskningar och piratkopior från sina sajter. Trots det florerar det fortfarande en hel del förfalskade produkter på marknadsplatserna. Något som fick Gucci, Yves Saint Laurent och ett antal andra lyxvarumärken att stämma den kinesiska e-handelsjätten våren 2015.

I stämningen som lämnades in till en federal domstol på Manhattan hävdade tillverkarna att Alibaba medvetet gjort det möjligt att sälja förfalskade produkter på sina sajter. Men nu har amerikansk domstol valt att avfärda delar av stämningsansökan, skriver Reuters.

Annons

Kunde inte backa upp sina påståenden

Bland annat anklagades Alibaba för att ha gått samman med 14 företag som säljer förfalskade varor på deras marknadsplatser. Man ska även ha marknadsfört produkterna i hopp om att profitera på förfalskningarna som såldes för runt 20 dollar, att jämföra med en Gucci-väska som i normala fall går lös på mer än 1 250 dollar.

Kevin Castel, federal domare, har dock valt att avfärda den delen av stämningen som lämnats in av det Paris-baserade holdingbolaget Kering som äger Gucci, Yves Saint Laurent och ett flertal andra lyxvarumärken.

Anledningen är att Castel inte anser att Kering har kunnat backa upp sina påståenden med tillräckliga fakta. Domaren påpekar också att Kering inte kunnat bevisa att de olika handlarna känt till varandra och att de kan ha genomfört sin försäljning utan någon hjälp från Alibaba.

Annons