Ännu ett stortapp för fysisk handel – klarar inte hyresnivån

Den fysiska modehandeln backar igen.

När september var över och Svensk Handels modeavdelning Svensk Handel Stil skulle sammanfatta månaden, fanns det inte mycket positivt att visa upp. Både kläder och skor minskade i försäljning och hoppet ställdes till att resten av hösten skulle föra med sig sämre väder och bättre försäljning.

LÄS ÄVEN: Modehandeln tappar - "mustiga" färger ska få fart på säljet

Annons
Annons

"Blev trots allt minussiffror"

Nu står det klart att även oktober blev en besvikelse för den fysiska modehandeln. Skoförsäljningen minskade med 6,6 procent och klädförsäljningen backade samtidigt med 3,7 procent.

- Det blev trots allt minussiffror i oktober. Utvecklingen i september var svag och jämförelsemånaden oktober förra året visade en minskning på 5,6 procent för klädförsäljningen och hela 9,6 procent för skor, vilket borde ha gett en bättre utveckling, vilket överraskade mig, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande.

Som anledningar till den fysiska handelns kräftgång lyfter Svensk Handel fram den ökande e-handeln, det varma sommarvädret och att Black Friday är i antågande. Det sistnämnda kan ha fått konsumenterna att hålla tillbaka på inköpen.

E-handeln förbättrade situationen

Men samtidigt har e-handeln räddat situationen något. Hade e-handeln inte räknats med i siffrorna hade nämligen utvecklingen sett ännu bistrare ut, skriver branschorganisationen.

- Det här är något som också fastighetsbranschen måste börja förhålla sig till. Modebranschen klarar inte den generella hyresnivån som råder idag, avslutar Mikael Sandström.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!