Anrikt skoföretag i konkurs – kan tas över av större bolag

Oklart om e-handeln hos Sveriges äldsta familjeägda skoföretag överlever.

Den familjeägda skokoncernen Wallenbergs, som även driver egen e-handel, har begärt sig själva i konkurs. Koncernen har varit verksam i Skåne och Blekinge och består främst av moderbolaget Anders Nilssons skor AB och dotterbolaget Wallenbergs skor AB. Orsaken ska vara att skulderna växer och att företaget därmed kommit på obestånd, enligt flera lokala medier som rapporterat om saken.

25 anställda berörs

Konkursansökan är inlämnad till Blekinge tingsrätt och advokat Erik Gabrielsson har förordnats till konkursförvaltare. Runt 25 anställda berörs av konkursen.

Annons

- Personalen informeras i morgon och sedan ska jag försöka avveckla på ett vettigt sätt, sa Erik Gabrielsson till BLT under gårdagen.

Men idag har nya uppgifter framkommit.

- Det finns en större aktör som har hört av sig och som är intresserad. Så jag tror att vi kan hitta en ny ägare snart, säger Erik Gabrielsson till Sydöstran.

33 000 par skor på lagret

Wallenbergs grundades 1881 och uppges vara Sverige äldsta skoföretag inom samma familj. Christian Nilsson har drivit företaget i fjärde generationen, men ska nu ha uppgett att han inte är intresserad av att driva företaget vidare. Istället kan familjeföretaget alltså köpas upp av någon av de större aktörerna på marknaden.

Och enligt Erik Gabrielsson finns det en del att ta över. 33 000 par skor ska det finnas på lagret - till ett uppskattat värde av 15 miljoner kronor.

Oklart om e-handeln överlever

Huruvida konkursen kommer att påverka företagets e-handel, är i nuläget oklart. Ehandel.se har varit i kontakt med Christian Nilsson, som uppger att han inte i nuläget har tid att kommentera saken. På företagets Facebooksida skriver han dock:

- Kära kunder! Vi på Wallenbergs Skor måste tyvärr meddela att företaget har försatts i konkurs. Vi är ledsna över att inte kunna erbjuda Er våra skor och service längre i nuvarande regi. Vi vill tacka våra trogna kunder för alla år som ni har handlat hos oss. Vi kommer att sakna er!

Ett 80-tal personer har kommenterat inlägget och beklagat konkursen.

Annons

Annons