Anställda kan inte gå på toa – Bring hotas med miljonböter

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder mot de dåliga arbetsförhållandena.

Äta lunch i ett garage och åttatimmars-pass där man inte hinner gå på toa. Det är verkligheten för flera av Bring Citymails anställda, enligt P3 Nyheter som granskat saken. Enligt anställda som P3 pratat med är de utlämnade till att låna toaletter på restauranger och kan inte ta en paus och värma sig om det är kallt ute.

Facket bekräftar bilden

Fackklubben SEKO Bring Citymail bekräftar bilden som ges av de anställda.

Annons

– Vi har exempel på särskilt väldigt många kvinnliga medarbetare som inte vågar dricka tillräckligt mycket vatten innan sin runda för att de är rädda för att bli kissnödiga. Det är ju egentligen en principiellt viktig fråga. Kan du kräva av en anställd att arbeta en hel arbetsdag utan att kunna gå på toaletten? säger Eddie Lövholm Eriksson, nationell ordförande på fackklubben SEKO Bring Citymail till P3 Nyheter.

Och även Arbetsmiljöverket har reagerat på uppgifterna. De tycker att Bring bryter mot de regler som gäller om arbetsplatsens utformning. Verket kräver nu att bristerna ska åtgärdas innan den 20 januari - annars krävs Bring på en miljon kronor.

Överklagat beslutet

Bring har dock överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten, eftersom de inte ser hur de ska kunna tillgodose fullgoda lokaler för sina anställda.

– Jag kan läsa till exempel såhär: "Ni ska se till att det finns tillräckligt många toaletter med låsbar dörr". Ja, vad förväntas av oss då egentligen, när någon är ute och åker bil och delar ut post på landsbygden? säger Brings VD Patrik Östberg till P3 Nyheter.

Enligt Arbetsmiljöverket kan förvaltningsrättens dom nu bli vägledande för hela branschen.

Annons