Apotea i stor kampanj – ska minska tryck på vårdcentralerna

Apotea är ett av flera apotek som vill öka kunskapen om förkylning och influensa, samt minska trycket på vårdcentralerna, i en ny kampanj.

Apoteksföreningen och Läkemedelsindustriföreningen, LIF, inleder i dagarna en folkbildningskampanj med temat ”ta hand om dig – med råd från ditt apotek” som ska öka svenskarnas kunskaper om våra vanligaste sjukdomar.

En kampanj som bland annat ska uppmana svenskarna att ta kontakt med sitt apotek vid frågor om förkylningar, influensa eller annan läkemedelsanvändning. Med på tåget är Sveriges enda renodlade nätapotek Apotea.se.

Annons
Annons

– Det finns stor okunskap om hur man bör hantera förkylningar och influensa. På apotek kan du få expertråd för hur du kan ta hand om din förkylning, säger Frida Widén, läkemedelsansvarig farmaceut på Apotea.se.

Fler uppsöker läkare än apotek

Enligt en Sifo-undersökning som Apoteksföreningen och LIF gjort, drabbas 84 procent av svenskarna av minst en förkylning varje år. Det finns en stor okunskap och var femte svensk, eller 19 procent, tror att antibiotika hjälper. Vilket är felaktigt och en av förhoppningarna med folkbildningskampanjen är att minska felanvändningen av antibiotika.

Av samma Sifo-mätning framgår det även att 64 procent inte söker någon information vid en förkylning. Tio procent uppsöker läkare, medan endast åtta procent vänder sig till apoteket.

– Skulle kampanjen leda till att fler söker råd på apotek i dessa lägen, istället för att vända sig till läkare, skulle vi vinna mycket. Då skulle trycket på landets vårdcentraler minska under de värsta förkylnings- och influensaveckorna, säger Frida Widén.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!