Apotea rekordproducerar el från superlagret

Delar med sig av överskottet till miljövänligt energibolag.

Solcellsanläggningen på Apoteas tak, som även är Sveriges största sådan, har under de senaste månaderna producerat betydligt mer el än förväntat. Mellan juni och augusti ska över 880 MWh ha producerats och det sägs vara mer än 60 procent av den beräknade årsproduktionen. Antalet kilowattimmar som producerats på lagret ska enligt Apotea vara lika mycket som årsförbrukningen för 50 normalstora villor.

- Vi har ett logistikcenter i världsklass och är oerhört stolta över att vara självförsörjande på miljövänlig energi. Vår ambition är minsta möjliga påverkan på miljön i allt från materialval och belysning till uppvärmning och energieffektivitet, säger Apoteas vd Pär Svärdson i ett pressmeddelande.

Annons

LÄS ÄVEN: Apotea tog in helikopter för att klimatanpassa nya lagret

Solcellsanläggningen består sv totalt 5 500 solcellsmoduler, och årsproduktionen var beräknad till drygt 1 400 MWh, men redan under årets soliga sommarmånader överträffades alltså alla förväntningar. 

"Ska optimera anläggningen inför vintern"

Eftersom e-handlaren producerat betydligt mer el än de själva kunnat använda, så har överskottet sålts vidare till elbolaget Telge Energi, som får all sin el från miljövänliga källor.

- De ser till att kunder som inte själva kan sätta upp solceller får möjlighet att köpa grön el. Nu håller vi på att optimera anläggningen inför vintern, säger Linnéa Nedar, nytillträdd hållbarhetsansvarig på Apotea, som ansvarar för anläggningen.

Enligt Solcellskompaniet, som har installerat anläggningen på Apoteas tak, är det inte bara på Apotea som solsommaren gett överskott i energikassan.

- Årets soliga sommar har ökat solelproduktionen med 15–20 procent jämfört med ett normalt år och Apoteas investering visar att det är möjligt att kombinera bra affärer och miljönytta, säger Johan Öhnell, vd på Solkompaniet.

Annons