Apotea tar plats bland Europas snabbast växande bolag

17 svenska bolag på Top 1000-lista.

Den brittiska ekonomitidningen Financial Times rankar varje år de 1 000 bolag i Europa som under det senaste året visat upp den allra starkaste tillväxten. Nu har årets lista lanserats och den här gången har 17 svenska företag tagit sig in på listan.

Bland dem hittar vi Storytel och Apotea, som placerar sig på plats 110 respektive 160. Storytel har nämligen åstadkommit en tillväxt på 1 007 procent medan Apoteas omsättningsökning kom upp i 799 procent. Som jämförelse kan man nämna att Spotify stannade på listans 556:e plats, med en tillväxt på 293 procent.

Annons

Livsmedelsleveranser i topp igen

Förra året toppades listan av tyska livsmedelsaktören HelloFresh, som har grundats av bland andra svenska Jessica Nilsson. Den här gången har dock HelloFresh fått nöja sig med plats 18. Listans förstaplats har tagits över av brittiska Deliveroo, som också sysslar med matleveranser.

- Europa åtnjuter en bestående, om än inte jämnt delad, återhämtning. En del av den här expansionen levereras av start-ups och andra snabbväxande företag som bidrar med jobb, skakar om branscher och sprider sig långt utanför hemlandets gränser, skriver Financial Times i sin artikel.

London hemstad för flest snabbväxare

London ska vara den stad som har flest bolag representerade på listan, hela 74 stycken. På andra plats kommer Paris med 62 företag och på tredje plats Milano med 25. Tech uppges vara det område som de flesta bolagen på listan är verksamma inom.

För att ett företag ska komma med på Financial Times lista måste de vara baserade i något av de 31 europeiska länder med högst "Compound Annual Growth Rate". Det skulle alltså rent teoretiskt kunna finnas snabbväxande bolag som inte har kommit med på listan, eftersom de är baserat i något annat europeiskt land.

Annons