Apotek Hjärtat investerar 335 miljoner i Min Doktor

Ska äga klinikkoncept tillsammans.

Apotek Hjärtat, som ingår i ICA Gruppen, investerar 335 miljoner kornor i Min Doktor. Tanken är att nätdoktorföretaget ska vara en del av serviceerbjudandet i de så kallade "Multikliniker" som finns i anslutning till flera av Apotek Hjärtats butiker. Klinikerna ska bemannas av sjuksköterskor och Min Doktor sägs nu stå inför "en snabb expansion" av just antalet enheter som ska ligga i anslutning till olika ICA-butiker.

Apotek Hjärtat kommer att äga 42%

Det nya samarbetet innebär även att Apotek Hjärtat blir delägare av Min Doktor. 42 procent av nätdoktorföretaget ska ägas av Apotek Hjärtat och resterande 58 procent av andra ägare, varav EQT Ventures Fund är en.

Annons

ICA Gruppens och Apotek Hjärtats investering i Min Doktor består av ett kontant kapitaltillskott på 335 miljoner kronor. Dessutom ska det ha getts ett bidrag till Min Doktor från ICA Gruppens sida värt 225 miljoner, vilket inkluderar Minutklinikens verksamhet. Det innebär att Minutkliniken framöver blir en del av Min Doktor, som nu räknar med att kapitaltillskottet ska täcka de kommande årens kapitalbehov.

- Min Doktor är en seriös och innovativ vårdgivare och vi ser fram emot att tillsammans utveckla framtidens primärvård. Bolaget kommer nu att investera i ett stort antal drop-in-kliniker, primärt i anslutning till större ICA-butiker. Vårt mål är att göra det enklare för människor att få vård och på så vis vara med och förbättra folkhälsan, säger Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg i ett pressmeddelande.

"Ett stort och viktigt steg"

Affären måste förvisso först godkännas av Konkurrensverket, men detta förväntas ske under oktober 2018. Från Min Doktors sida är man nöjda med utvecklingen.

- För Min Doktor är det här ett stort och viktigt steg både för oss som bolag och som ledande aktör i utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård. Sedan starten 2013 har vi visat att det är möjligt att ändra på gamla strukturer och det kommer vi att fortsätta göra. Tillsammans med ICA Gruppen gör vi nu en storsatsning för att ytterligare förenkla vardagen för människor, genom att göra högkvalitativ hälso- och sjukvård tillgänglig i fickan, såväl som runt hörnet, säger Jonas Vig, vd för Min Doktor.

Annons