Apple: 90 procent av alla laddare på Amazon är falska

Enligt en stämningsansökan hävdar Apple att en stor majoritet av alla "äkta" iPhone-tillbehör på marknadsplatsen är piratkopior.

Apple har stämt ett företag som heter Mobile Star LLC för varumärkesintrång. Enligt The Verge hävdar teknikjätten att företaget säljer iPhone-laddare som de anger ska vara äkta Apple-produkter, något som inte är fallet.

I stämningsansökan går det att läsa att Apple köpt ett antal av Mobile Stars laddare på Amazon, som sålt och skickat ut varorna, men att man snabbt kunnat konstatera att det rör sig om piratkopior.

Annons

– Konsumenterna litar på Amazon och har ingen anledning att misstänka att de produkter de köpt från Amazon.com är allt annat än äkta. Detta gäller särskilt när det rör sig om produkter som säljs direkt av Amazon.com och som äkta Apple-produkter med hjälp av Apples egna marknadsförings bilder, står det i stämningen

Rör sig om farliga förfalskningar

Apple påpekar också att inte bara rör sig om förfalskningar, utan dåligt konstruerade förfalskningar som saknar viktiga komponenter, har bristfällig design och otillräcklig isolering. Något som ökar risken för att de fattar eld vid laddning eller ger användaren en elstöt.

Utöver Mobile Stars laddare har Apple köpt ett hundratal olika iPhone-tillbehör av ett flertal säljare på Amazon och företaget kunde då konstatera att 90 procent av dessa var förfalskningar.

I stämningen står det även att Amazon lämnat över alla Mobile Stars produkter till Apple och e-handelsjätten säger i ett uttalande att man har nolltolerans när det gäller försäljning av piratkopior och att man har ett nära samarbete med tillverkare och varumärken för att komma tillrätta med problemet.

Annons