Apple har planer på Spotifykonkurrent

Apple ska enligt källor till flera stora medier föra samtal med världens ledande skivbolag om en nätbaserad radiotjänst där dess användare kan lyssna på strömmad musik. Något som skulle ge Spotify och andra liknande aktörer tuff konkurrens

Det är inte första gången det ryktas om att Apple har planer för en streamingtjänst men nu verkar det vara allvar. Kanske har teknikjätten som en gång revolutionerade musikbranschen med iPod och iTunes insett att det är dags för nästa steg.

Den typen av tjänst som Apple planerar ska ha likheter med den amerikanska radio- och musiktjänsten Pandora och radiofunktionen i Spotify. Målet verkar vara att skapa en radiotjänst där Itunes-användarna kan lyssna på streamade låtar som de själva inte har köpt.

Annons

Hur Apples affärsmodell ska se ut är ännu oklart men den 12 september håller företaget ett event i San Francisco. Mycket troligt lanserar Apple en ny iPhone och kanske avslöjar man även mer om sina musikplaner.

Dominant på marknaden

Apple ska redan börjat förhandla med flera skivbolag om villkoren för en musik och radiotjänst men inga avtal är klara. Skulle förhandlingarna gå vägen kan den nya musiktjänsten lanseras inom ett par månader eller i början av 2013.

Och om Apple menar allvar så väntar tuff konkurrens för nuvarande aktörer. Pandora har ännu inte lyckats visa vinst och deras aktiekurs på New York-börsen sjön med 17 procent när uppgifterna om Apples tjänst kom ut. Spotify visar också stora förluster, en siffra som under förra året stannade på 380 miljoner kronor.

Många tjänster för strömmad musik har haft svårt med lönsamheten men Apple har ett bra utgångsläge med stora ekonomiska muskler och med sin dominans inom bärbara enheter tillsammans med sin stora produktkatalog tack vare iTunes.

Många analytiker anser dock att Apple bör köpa en befintlig aktör, till exempel Spotify istället för att utveckla en tjänst på egen hand.

Källor: Financial Times, The Verge, WSJ

Annons
Annons