Apple och Universal Music eniga om webbradiotjänst

Apple kommer allt närmare lanseringen av en nätbaserad radiotjänst. I nästa vecka väntas Apple underteckna sitt första licensavtal för webbradio med världens största skivbolag, Universal Music. Man ska också ligga i slutfasen med ytterligare skivbolag.

I höstas ryktades Apple ligga i samtal med flera av världens ledande skivbolag angående en nätbaserad radiotjänst. Nu kommer nya uppgifter som säger att man är väldigt nära att skriva under sitt första licensavtal med ett stort skivbolag. Kanske redan så snart som i nästa vecka.

Tydligen ska man har kommit överens med Universal Music, och har nu nått slutfasen av förhandlingarna. Man ska också ha kommit långt i sina samtal med Warner Music, och även där ska ett avtal ligga inom räckhåll.

Annons

Det gör att Apple väntas lansera sin webbradiotjänst senare i år, det förutsatt att man även lyckas knyta ett avtal med Sony Music Entertainment. Där ska det dock vara en liten bit kvar att vandra.

Kallas för iRadio

Apples talesman, Tom Neumayr säger att företagets policy är att inte kommentera rykten eller spekulationer, inte heller någon av de tre skivbolagen vill kommentera uppgifterna.

Den nya webbradiotjänsten som av media kommit att kallas, iRadio, är tänkt att hjälpa iTunes-användare upptäcka ny musik, öka försäljningen av nedladdningar samt generera annonsförsäljning.

Enligt källor ska Apples tjänst vara lik Pandora, iRadio ska dock innehålla mer on-demand funktioner. Om och när Apple lanserar sin tjänst så väntar tuff konkurrens för nuvarande aktörer som Pandora och Spotify. Mycket tack vare Apples dominans inom bärbara enheter tillsammans med iTunes och dess användarbas. Och inte att förglömma stora ekonomiska muskler.

Källa: The Verge

Annons