Är Amazon en trojansk häst för kinesiska e-handlare?

40 procent av nya tredjepartssäljare kommer från Kina.

Enligt sajten Marketplace Pulse, som analyserar olika e-marknadsplatser, så ska Amazon ha ökat antalet säljare på sina marknadsplatser världen över med över en miljon redan i år. Det exakta antalet tredjepartssäljare är dock vad vi vet inte känt.

Marketplace Pulse berättar likväl en annan mycket intressant sak, som ska vara baserad på information som sägs vara offentlig i bland annat Europa. Och det är att av de nya säljarna, som börjar sälja på Amazons europeiska marknadsplatser, så ska 40 procent komma ifrån Kina.

Annons

- De flesta av de nya säljarna är baserade i Kina och Hongkong. Vissa marknadsplatser måste meddela säljarens affärsuppgifter i enlighet med lokala lagar och förordningar. Det inkluderar de fem europeiska marknadsplatserna, Japan och Mexiko. Företagsuppgifterna analyserades för att bestämma varje säljares plats. Tillsammans uppgår dessa sju marknadsplatser till mer än hälften av alla nya säljare, skriver Juozas Kaziukenas, grundare av Marketplace Pulse.

Samma på alla EU-marknader

I till exempel Storbritannien så sägs 40,5 procent av nya Amazon-säljare komma ifrån Kina. Tredjepartssäljare från det egna landet ska endast stå för lite över 11 procent, alltså brittiska e-handlare som säljer på Amazons brittiska sajt.

- Uppdelningen efter land ser nästan identisk ut för de övriga europeiska marknadsplatserna - var och en med hemlandet efter Kina och sedan kommer resten av de europeiska länderna i ordning efter ekonomisk storlek.

Kinesiska e-handlare är alltså överrepresenterade bland nya Amazon-säljare i Europa och även om andelen är lägre i Japan, 30 procent, så står de även där för en stor andel. I USA ska det inte vara lika lätt att få en inblick i hur stor andel av nya säljare som är från Kina men Marketplace Pulse misstänker att andelen är högre än i Europa.

Amazons marknadsplatser i Europa är Amazon.de (Tyskland), Amazon.co.uk (Storbritannien), Amazon.fr (Frankrike), Amazon.it (Italien) och Amazon.es (Spanien).

Annons