Att e-handla är bra för hälsan

Åtminstone enligt en ny studie.

Att e-handla kan vara bra för hälsan. Detta då konsumenter som köper sin mat på nätet generellt väljer nyttigare produkter när de handlar. Det visar en ny studie som gjorts på temat, rapporterar Live Science. 

Bakom studien står Jaime Caffino, som forskar om folkhälsa vid Albany University i New York i USA.

Annons

Impulsiva köpte inte mer snask

I studien fick 60 collegestudenter svara på frågor om hur impulsiva de var. Därefter blev de tillsagda att de hade 48,50 dollar att köpa nätmat för och ombads fylla vagnen med “näringsrik, billig och smakrik mat”. 

Resultatet blev att de impulsiva eleverna handlade ungefär lika bra mat som de övriga.

- Det spelade ingen roll hur impulsiv en person var, näringsinnehållet i maten de köpte varierade inte sinsemellan, sa Caffino.

Samband mellan impulsivitet och hälsa

Studien är dock inte tillräcklig och mer forskning behövs för att bekräfta resultaten, men forskarna tror att näthandel av mat kan hjälpa människor att hålla sig till en hälsosammare diet, enligt Caffino.

Detta eftersom även tidigare studier visat på ett samband mellan just impulsivitet och hälsa. I en fysisk mataffär kan impulsiviteten leda till att shoppingvagnen fylls med skräpmat.

Pengakoll hindrar impulsköp

Forskaren Caffino tror dessutom att nätmatsshopping i framtiden kan komma att fungera som metod för personer som är i behov av en omläggning av kosten.

- Ofta när människor köper mat på nätet måste de söka efter varje produkt de vill ha, vilket förstås kan jämföras med att gå genom affären och säga till sig själv “Åh, de där chipsen ser goda ut”. Dessutom gör nätmatshopping människor mer intresserade av hur mycket pengar de spenderar, vilket kan hindra dem från att göra impulsköp, sa Jaime Caffino.

Annons
Annons