Annons

Audio Video gör som Jula - stänger sin E-handel

Audio Video gör som Jula - stänger sin E-handel

2011-12-06 16:51

Market rapporterar idag hur elektronikkedjan Audio Video bestämt sig för att hoppa av priskriget och e-handeln. I förra veckan skall Audio Videos nätbesökare ha möts av texten "Audio Videos webshop är tills vidare stängd och vi hänvisar all försäljning till våra fysiska butiker". Detta var tydligen inte en temporär lösning utan webshopen är stängd på riktigt.

I stället ska de satsa på andra värden än pris och den nya sajten som lanserats, utan webshop, ämnar att inspirera kunderna via upplevelser som visar på vad man kan göra med produkterna. Vi möts av många rörliga bilder och man kan interagera med sidan, dvs klicka på saker. 

"Vi har bestämt oss för att inte ta en fight på andras villkor" säger Christer Palmgren, kedjechef Audio Video, till Market och fortsätter "Om vi skulle ta fighten på andras villkor skulle det handla om att vi stångar oss blodiga med volym som måttstock. Vi har bestämt oss för att inte hoppa på det tåget."

Audio Video ska nu ta "fighten" lokalt och de har tydligen gjort en marknadsanalys för varje ort vilket gissningsvis ska reflekteras på sajten, efter det att man valt sin stad. När Market frågar Christer vilken roll hemsidan skall få framöver svarar han följande:

– Bland det första jag ifrågasatte var: "Varför finns vi på nätet?" Nu lanserar vi en sajt som bygger på upplevelser, nytta och relationer i stället för traditionell volymförsäljning.

Vi önskar Audio Video lycka till med sin nya e-handelslösa satsning. Det är tufft i hemelektronikbranschen just nu och att gå sin egen väg är förmodligen inte fel. Vi är dock skeptiska till att Audio Video valt rätt väg och hoppas att de inte slutar som OnOff.

När vi klickar på "Butiker" och vill veta var vi ska handla prylarna får vi upp denna ganska tomma sida:

Tjejen frågar om vi har hamnat rätt. Det har vi nog inte, för vi vill personligen handla våra elektronikprylar på nätet. Ni finner deras nya upplevelsebaserade hemsida här.

Källa: market

Relaterade nyheter:
Jula byter ut E-handeln mot kundklubb?

Annons
Annons

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

NO LINGO
2011-12-06 17:35

Bland det första jag ifrågasatte var: "Varför finns vi på nätet?" Ska man skratta eller gråta när man läser sånt år 2011?

Per N
2011-12-06 17:39

Knasigt som tusan om ni frågar mig. Varför stänga framtidens marknadskanal för?

Jag tippar på att AV inom en snart framtid kommer att bomma igen ett antal butiker.

Att synas på nätet är nästan en skyldighet idag. Men men, AV får göra som de vill... så länge de har jobben kvar vill säga.

Parvelito
2011-12-06 20:08

Jag tror att A/V gör rätt utifrån sina förutsättningar. Tittar man på deras lista över var de finns så slås man av hur många små orter det finns i Sverige. De är den lilla handlaren på den lilla orten. Det finns ingen anledning för dem att ge sig in i något vansinnigt priskrig på nätet. Istället skall de ta hand om sina kunder i Pajala, Perstorp, Lycksele och Tyringe. Människorna där vet att det kostar 300kr bara i bensin att åka till närmaste El-giganten, då kan A/V-butiken få 200kr extra för den där apparaten, och så har alla gjort en bra affär.

Om man skall finnas på nätet måste man göra det bra. Kan man inte göra det bra där, är det bättre att inte ha en webshop där.

Gustav
2011-12-06 20:31

Måste man priskriga bara därför att man finns på nätet? Det finns ett kundsegment som inte alltid jagar det lägsta priset, utan som väljer den återförsäljare som de gillar och som de litar på. Kriga om den målgruppen, säger jag. På nätet.

Per N
2011-12-06 20:39

Varför inte behålla sin e-handel och hålla de priser de själva vill. Skitdumt att stänga av den försäljningsvägen.

Så mycket kostar det väl ändå inte att underhålla en e-handelsplattform?

Förresten så är deras "upplevelsesida" inte särskilt upplevande :-)

Johan
2011-12-06 20:38

Electra Sweden Aktiebolag äger varumärket Audio Video och står för centrala tjänster. Enskilda handlare driver de lokala butikerna.

Ingen rolig sits och inga lätt beslut.
Det är ingen vågad gissning att många småhandlare kommer att slås ut, redan nu finns det gott om audio video mmåhandlare med sjunkande marginaler. Inte lätt att vända den skutan och i takt med att volymen som snurrar inom gruppen kommer man få än sämre prisvillkor. Det vill onekligen till att man har förbaskat god service, även om man fortfarande riskerar att vara showroom.

Parvelito
2011-12-06 20:39

Gustav: Näe, man måste inte priskriga på nätet inom de flesta kategorier. Men just vad gäller hemelektronik är det tyvärr alldeles för enkelt att jämföra bara priset på nätet. Störst utbud, gladast lagerpersonal, bäst produktbeskrivningar, finaste produktbilderna etc väger ganska lätt mot priset när alla ligger sida vid sida och säljer exakt samma saker från några få dominerande tillverkare.

Jämför med dig själv om du skall köpa en ny dator. Du börjar hos en handlare du har förtroende för och ser dennes pris, sedan kollar du om priset är bra. Om då konkurrenterna är 1000 eller rent av 2000kr billigare, så är beslutet inte lika enkelt längre.

Böcker, film & musik är andra områden där det är lätt att jämföra priset. Kläder, heminredningsprylar, möbler och andra mer unika produkter är det mycket svårare att jämföra. Där är det lättare att ha marginalerna kvar.

Parvelito
2011-12-06 20:51

Per: Till att börja med kostar det en hel del pengar och tid att underhålla en stor webshop med många elektronikprylar. Sedan får man lägga till vilken imageförlust det innebär att kunden sitter hemma och ser att AV är dyrare. Men kommer man in i butiken, blir trevligt bemött och får svar på sina frågor så betyder måhända det lite högre priset lika mycket för kunden.

MediaMarkt har inte heller någon webshop...

Per N
2011-12-06 21:04

Ja när det gäller elektronikprylar kan jag tänka mig att det är rätt så mycket arbete som krävs för att underhålla produktutbudet eftersom det kommer nytt precis hela tiden.

Tyvärr så tror jag inte på A/V:s fortsatta överlevnad i hemelektronikdjungeln. Men vad vet jag? Jag är bara en simpel knivhandlare.

MediaMarkt är på G att öppna en e-handel. OnOffs tidigare ehandelsansvarige Magnus Pettersson är anställd för detta projekt.

Jimmy Öström
2011-12-06 23:37

Jag tycker oxå det är korkat att dom stänger sin E-handel. Men som Berra skriver är det "tyvärr" super enkelt at jämföra priser på elektronik.

AV är ett väldigt speciellt familjeföretag har jag hört av alla säljare som säljer till dessa och det är inte possitivt speciella tyvärr...

Peter
2011-12-07 10:26

MediaMarkt gör allt för att knäcka elektronikkedjorna, så det är bara att vänta sig att fler går samma väg som OnOff.

Men det är inte bara elektronikkedjorna som går kräftgång, JC har bommat igen överallt i Europa, senast i Norge och nu får vi se vad som händer i Sverige...

Annons
Är måndagen fortfarande den bästa e-handelsdagen?

Är måndagen fortfarande den bästa e-handelsdagen?

Ändrade shoppingvanor.

Annons
Annons
Zalando satsar på kvällsleveranser samma dag

Zalando satsar på kvällsleveranser samma dag

"Kommer att bli den nya standarden".

EU-kommissionen bekräftar:

EU-kommissionen bekräftar: "Amazon ska granskas"

Frias samtidigt i Tyskland.

År 1: Från 0 till 4000 kunder

År 1: Från 0 till 4000 kunder

I mer än 60 länder världen över.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Digital inredningstjänst tar in 3 miljoner:

Digital inredningstjänst tar in 3 miljoner: "Superstolta"

"Redo att ta bolaget till nästa nivå".

Bokus snuddar vid 600 miljoner

Bokus snuddar vid 600 miljoner

Ökning med två procent.

Odd Mollys nya strategi ger resultat:

Odd Mollys nya strategi ger resultat: "Ser tydliga bevis"

Tog in 25 miljoner kronor, planerar att spara 75 miljoner.

Annons
Annons
Twilfit tar ny <nobr>e-handelschef</nobr> från Rapunzel of Sweden

Twilfit tar ny e-handelschef från Rapunzel of Sweden

"Kommer tillföra mycket med sin erfarenhet och kompetens".

Annons
Jobb på Ehandel.se

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports

iDeal Of Sweden söker:

Web Analyst

Topformula Healthcare AB. söker:

Online Merchandiser


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta