BankID exploderar i tillväxt – Var är E-handeln?

Ingen kan ha missat alla rapporter om mobile first, responsivt, mobila betalningar. Dock pratas det mycket om mobila besökare och att anpassning krävs, men titta på bilden för att se vad som redan händer med våra mobila transaktioner.

Grafen ovan kommer från Finansiell ID-teknik BID AB och visar deras senaste transaktionsvolymer. De jämför här Mobilt BankID med dos- och filbaserade. Notera att vissa banker fortfarande kräver dosbaserade BankID för att genomföra signeringar och transaktioner.

1 miljard transaktioner

Det vi ser här är en fullkomlig dominans från Mobilt BankID, som man också kan läsa i rapporten är de flesta transaktionerna relaterade till bank- och myndighetsärenden med 1 miljard transaktioner registrerade förra året.

Annons

Användning korrelerar ej med betalsätt

Det är inte helt obefogat att undra när vi ser hur ett sådant här utbrett verifikations- och betalstöd påverkar e-handeln på riktigt. Vi ser redan stor tillväxt för Swish som ett betalsätt inom e-handel, men trenden för direktbanksbetalningar har exempelvis minskat som önskat betalsätt hos konsument från 25 procent till 19 procent de senaste tre åren enligt e-barometern. Något som känns ologiskt när infrastrukturen för hela betalsättet är så dominant.

Det känns som att det finns stora möjligheter att bygga lösningar inom e-handel baserat på BankID just nu, frågan är i vilken form och vem som kommer leda utvecklingen. Vi vet till exempel att Bygghemmas nya förvärv Badshop och Golvshop experimenterar med faktura verifierad med BankID men det går förmodligen att göra mycket mer.

 
Källa: BankID, Ehandelsindex, E-barometern

Annons