Bedragare lurade elektronikjättar – åtalas

Har erkänt allt.

En man i Borlänge står åtalad för flera bedrägerier efter att ha försökt lura till sig varor för tiotusentals kronor från flera e-handelsföretag, däribland NetOnNet, Clas Ohlson och Elgiganten. Det rapporterar Dalarnas Tidningar.

Bedrägerierna ska ha gått till på så sätt att mannen gått till företagens fysiska butiker och framställt en falsk urkund som mottagare av varorna. Han uppgav även ett aktiebolag, som sökande till varorna och påstod att han var en företrädare för bolaget. Därefter undertecknade han ansökan med bolagets riktiga företrädares namn. 

Annons

Försökte få varor för nära 60 000

Mannen har nu erkänt alltihop och åtalas för två fall av grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning. Han är även åtalad på ytterligare två punkter för försök till bedrägeri.

Bara på NetOnNet i Falun ska mannen ha försökt tillskansa sig varor till ett värde av 48 638 kronor och på Clas Ohlson i Borlänge ska summan ha landat på drygt 8500 kronor. Totalt alltså en summa på över 57 000 kronor. 

När han försökte med samma trick på Elgiganten i Borlänge, blev personalen dock misstänksamma. Mannen ska då ha utgett sig för att vara samma person som när han försökte lura NetOnNet och Clas Ohlson. En anställd på Elgiganten pratade dock med den person som mannen påstod sig vara, och bedrägeriförsöket kunde uppdagas.

Avslöjades även i Borås

Mannen ska dock även ha försökt sig på samma sak på NetOnNet i Borås, men avslöjats av en anställd även där. Där påstod han sig vara en annan representant för ett annat företag än tidigare, men även den gången kontaktade den anställde företagets riktiga företrädare.

Igår åtalades mannen i Falu Tingsrätt.

Annons