Begagnathandeln växer snabbare än detaljhandeln

HUI Research har för andra gången fått tillgång till Blockets statistik för analys och jämförelse mellan begagnatmarknaden och detaljhandeln. Begagnatbarometern för sista kvartalet 2012 visar en fortsatt stark utveckling av andrahandsmarknaden på nätet.

Blocket och HUI Research kunde för första gången under hösten 2012 visa ett starkt samband mellan nyförsäljning och begagnathandeln. Då såg man att marknaden för andrahandsvaror ökat med 4 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående år. Detaljhandeln tillväxt var något svagare med 2,8 procent under samma period.

Och tendensen är liknande för fjärde kvartalet 2012. Den privata andrahandsmarknaden ökade med 3 procent, att jämföra med detaljhandelns tillväxt på 2 procent. Precis som i det tredje kvartalet var det kläder och skor som stod för den starkaste utvecklingen med 14 procent.

Annons

– Svensk detaljhandel är inne i en svacka med svag efterfrågan från konsumenterna och låg tillväxt under 2012 samt 2013. Konsumenterna blir försiktiga i oroliga tider och andrahandsmarknaden blir ett sätt att kunna förnya sig ändå, säger Lena Larsson, VD på HUI Research.

Kraftig ökning via mobilen

Enligt Begagnatbarometern så har även förändrade konsumtionsbeteenden, i och med teknikens framfart, påverkat den privata andrahandsförsäljningen på nätet.

– Vi har sett en explosion i det mobila användandet både för att lägga upp och söka efter begagnade prylar, vilket antagligen haft en positiv effekt på utvecklingen. Vi förväntar oss att användandet av mobila enheter kommer att fortsätta utvecklas under 2013, säger Martin Frey, VD på Blocket.

Andrahandshandeln via mobilen har växt sig stark under året och antalet besök på Blocket från mobila enheter var vid årsskiftet 38 procent. Rapporten i sin helhet finner ni här (.pdf).

Källa: Press

Annons