Beställde hem leksaker från Wish – samtliga underkändes

Svenska e-handlare manar till försiktighet.

Att beställa hem mobilladdare och annan teknisk utrustning från utländska marknadsplatser, och då i synnerhet Wish, har visat sig vara ett ganska riskfyllt projekt. Även om de låga priserna förstås lockar så finns det mer att önska vad gäller säkerheten, vilket bland annat en undersökning från Elsäkerhetsverket nyligen slog fast.

LÄS ÄVEN: Laddare från Wish granskade - "samtliga farliga att använda"

Annons

"Måste gå igenom många tester"

Och det verkar finnas brister även inom andra produktkategorier hos Wish. Det menar i alla fall organisationen Lek & Babybranschen, där e-handlare som Babyshop, CDON och Bamba.se är medlemmar.

Organisationen har beställt hem ett antal leksaker från bland annat Wish i syfte att kontrollera ifall de uppfyller alla krav på säkerhet som finns för leksaker som ska säljas i Sverige. Resultatet blev minst sagt nedslående - ingen av de beställda varorna klarade kravlistan.

- När en produkt ska säljas i Sverige och inom EU så måste den uppfylla många lagar och direktiv. Dessutom måste den gå igenom många tester för att bli godkänd innan den får säljas. Det är inte säkert att den produkt som du handlar från den kinesiska nätsidan uppfyller detta, säger Jennifer Rydén Englund, vd för Lek & Babybranschen i en kommentar.

Rekommenderar köp från svenska företag

För att en leksak ska vara godkänd ska den bland annat vara CE-märkt och ha instruktioner på svenska. Lek & Babybranschen uppmanar kunderna att vara försiktiga med vad de beställer hem, och tipsar gärna om fördelarna med att handla från svenska företag.

- Handlar du från våra medlemmar kan du känna dig säker på att de produkter som säljs där uppfyller alla krav och har genomgått alla tester som krävs, säger Jennifer Rydén Englund.

Annons