Betalkorten tappar när allt fler vill e-handla med faktura

Kraftigt ökat intresse för fakturabetalning, enligt Svensk Handel.

Andelen som helst betalar med faktura när de e-handlar har ökat med 27 procentenheter det senaste året. Under samma period har andelen som helst betalar nätköpet med ett betalkort minskat med fem procentenheter. Det är en av slutsatserna i den dagsfärska rapporten Sverige Betalar 2017, där svenskarnas betalningspreferenser har kartlagts.

En procent e-handlar med kontanter

En av de övergripande slutsatserna i rapporten är att kontantbetalningarna i samhället minskar, även när det handlar om köp på under 100 kronor.

Annons

- Att kontanta betalningar under 100 kronor minskar dramatiskt ger ytterligare bekräftelse på det vi tidigare har sett. Kontanter blir alltmer marginellt som betalmedel och andra betalningsmetoder tar över, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Faktum är dock att en procent av de tillfrågade i rapporten något överraskande har uppgett att de helst betalar med kontanter när de e-handlar. Det kan jämföras med att noll procent valde Bitcoin, och 4 procent valde betalappar som Swish och Masterpass.

De stora vinnarna var faktura- och kortbetalning, med 35 respektive 32 procent. 20 procent ville helst betala via direktbetalning via Internetbank när de gjorde ett köp på nätet.

Många vill slippa växla mellan betalsätt

Rapporten slår också fast att en hel del svenskar ogillar att röra sig mellan olika sätt att betala. 39 procent ansåg att det var “ganska viktigt” att alltid kunna betala med samma betalsätt oavsett om köpet till exempel skedde online, i en fysisk butik, i en automat eller på en restaurang. 31 procent tyckte däremot att det var “ganska oviktigt” att alltid få använda samma betalsätt.

Bakom Sverige Betalar 2017 står Svensk Handel, Länsförsäkringar bank, SEB och PayEx. Totalt har 1000 svenskar i åldern 16-74 år tillfrågats i en Sifo-undersökning, som ägde rum i november 2017.

Annons