Bidrag från Sverige ska få Tonga att satsa på e-handel

Sverige skänker årligen två miljarder till olika handelsprojekt världen över.

När Sveriges handelsminister Ann Linde (S) för några veckor sedan tog emot UNCTAD:s generalsekreterare Mukhisa Kituyi under ett besök i Stockholm, passade hon på att meddela att Laos och Myanmar skulle få ett miljonbidrag från Sverige. Det skulle användas till att bygga upp e-handelsmöjligheterna i de båda länderna.

Fiberkablar ska ge e-handelsmöjligheter

Men Sverige bidrar med betydligt mer än så för att länder runt om i världen ska få till satsningar på digitalisering och e-handel. Totalt handlar det om två miljarder svenska kronor som årligen delas ut till olika handelsprojekt i u-länder, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Annons

Tidningen rapporterar att den senaste i raden av insatser är att dra fiberkablar i öriket Tonga, något som förhoppningsvis ska leda till att fler av landets kvinnor lär sig om e-handel och börjar med försäljning på nätet. Detta för att kvinnors småföretagande ska få sig en välbehövlig skjuts.

- Vi måste stötta kvinnor i att kunna sälja sina varor över nätet, säger Ann Linde till SvD.

"Måste få fler att börja använda nätet"

Bakgrunden till satsningen på just kvinnors e-handlande är att kvinnor i lägre utsträckning än män använder sig av Internet i dag, enligt Linde.

En annan viktig sak för att öka e-handeln i u-länderna är att få bättre frihandelsavtal, menar hon. Det kan till exempel handla om tullfrihet på vissa varor. Totalt satsar EU 13 miljarder euro om året, varav Sveriges två miljarder kronor är en del, på världshandelsorganisationen WTO:s utvecklingsarbete Aid for Trade.

- Vi måste få fler människor att börja använda nätet och ta del av globala värdekedjor genom ökad e-handel, säger Ann Linde.

Annons