Bitcoin en potentiellt stor valuta inom E-handel

I början av 2012 skrev vi om den digitala valutan Bitcoin när den svenska plattformen Textalk införde stöd för den och redan då var den omtalad i media. Numera skrivs det dagligen om Bitcoin och kursen som i början av 2012 låg runt 30 kronor ligger idag på över 5000 kronor.

Vi har hört historier om hur folk som tappat bort lagringsenheter med Bitcoins nu letar i stora soptippar för att hitta och återskapa sina digitala mynt, som idag är värda astronomiska summor.

Flera finansiella institutioner och banker världen över har även sagt sitt om valutan. Vissa vill reglera Bitcoins andra vill förbjuda dem. Kontentan är dock att allt fler tar valutan på allvar och nu har även Bank of America lämnat ett första utlåtande kring deras tankar om Bitcoin.

Annons

Viktigt för e-handel

I en första analys av valutan som publicerades i torsdags skriver Bank of America, ett av världens största företag, följande:

"Vi tror att Bitcoin kan bli ett viktigt betalmedel inom e-handel och kan utvecklas till en seriös utmanare till traditionella betalförmedlare."

De som målat upp Bitcoin som en framtidens valuta får alltså stöd av Bank of America.

I rapporten nämns även det faktum att många ser valutan som något som primärt används i den svarta handeln, med till exempel droger och andra olagligheter. Men med tanke på att alla Bitcoins har en transaktionshistoria som går att följa menar Bank of America att användningen i den svarta handeln kan bli begränsad.

Fluktueringen bromsar upp

I dagsläget hindras dock Bitcoins potential av de spekulationer som pågår kring valutan och som gör att värdet fluktuerar kraftigt. Växlingstjänsterna som finns på nätet ska även historiskt sett vara opålitliga vilket bromsar utvecklingen.

Värdet som idag ligger runt 1000 dollar (900 i skrivande stund) kan vara något högt och Bank of America menar på att det slutliga värdet bör hamna någonstans runt 1300 dollar för en Bitcoin, ungefär 8500 kronor. Detta uträknat ifrån antagandet att valutan blir stor inom e-handel och pengaöverföringar. Men valutans skyhöga tillväxt på senare tid och dagens värdering tyder på att den kan vara på väg att skjuta förbi sitt verkliga värde i handeln.

Annons

Den fullständiga rapporten som ska vara det första uttalandet om Bitcoin ifrån en stor Wall Street-bank finner ni här.

Alla Bitcoins skall idag vara värda över 10 miljarder dollar och denna digitala ekonomi sägs nu kunna påverka e-handeln framöver. Textalk är inte ensamma om att stödja Bitcoin utan nyligen lade även Shopify in stöd för valutan i deras plattform, som används av över 75 000 nätbutiker.

 

Källa: The Verge, Shopify

Annons