Black Friday-erbjudanden på kokain och vapen

Shoppingfesten tog plats även på nätets mörka sida.

Enligt företaget Digital Shadows, som jobbar med att skydda företag mot näthot, så var Black Friday inte bara för den synliga delen av webben.

För er som inte vet så finns det en mörk sida av vårt kära Internet som inte går att surfa till utan att ta till lite tekniska knep. Dark Web kallas denna mörka sida av Internet där det pågår olika sorters aktiviteter, allt ifrån den lagliga gråzonen till direkt olagliga saker.

Annons

På Dark Web finns det även nätbutiker där man kan handla saker som droger och vapen. Enligt Digital Shadows så ska den stora rea-helgen som precis passerat även ha hittat till Dark Web och deras e-handlare.

- I takt med att gågatorna och onlinebutikerna slog upp dörrarna med olika sorters specialerbjudanden under Black Friday och Cyber Monday så hade försäljarna som gömmer sig på Dark Web sina egna rabatter och erbjudanden, meddelar Digital Shadows.

Enligt företagets undersökning ska en knarkhandlare erbjudit 12,5 gram marijuana som en Black Friday-deal för 71,30 dollar. Det ska även ha funnits kokain till nedsatt pris och knogjärn och elpistoler med 20 respektive 15 procents rabatt.

"Har blivit professionella"

Dessa handelsplatser ska även vara centrum för handel med stulna kreditkortsuppgifter, vilket är något som drabbar e-handlare på den ljusa sidan.

Enligt James Chappell, teknisk chef och medgrundare på Digital Shadows, så ska dessa erbjudanden visa på hur e-handlarna på den mörka webben gått ifrån amatörer till professionella nätbrottslingar.

- Ännu en gång kan vi se hur professionella cyberbrottslingar är i sin verksamhet. Dagarna då det var amatörer som briljerade med sina datorkunskaper är borta för längesedan, konstaterar James Chappell och fortsätter:

- De utvecklar professionella strategier för att kapa våra datorer och våra nätverk, och använder konventionella handelsmetoder för att tjäna riktiga pengar.

Annons
Annons