E-rapporten: Borås är Sveriges bästa e-handelskommun

Vår första e-handelsrapport är ute. I den rankar vi bland annat Sveriges bästa e-handelskommuner.

Borås toppar listan på Sveriges bästa e-handelskommuner. E-handelsstäderna Borås, Kalmar och Helsingborg kommer alla på topp fem.

Annons

1. Borås (21 poäng)
2. Nacka (20 poäng)*
3. Stockholm (20 poäng)*
4. Kalmar (10 poäng)
5. Helsingborg (5 poäng)

*När två kommuner har fått lika många poäng har den
kommun som fått högst poäng i flest kategorier vunnit.

I Ehandelsindex finns siffror på allt från omsättning och tillväxt till mängden anställda och hur e-handlarnas butiker rankas på Alexa, som räknar sidvisningar på olika sajter. Vi har räknat ut hur väl Sveriges kommuner presterar när det kommer till olika områden inom e-handeln och kan nu presentera vilka kommuner som helt enkelt är bäst i Sverige på e-handel.

Regionerna fick olika e-handelspoäng

Vi tittade på Sveriges 40 största kommuner och delade ut en poäng mellan 1 och 5 till de fem bästa inom sex olika kategorier; Omsättning per capita, antal anställda per capita, antal butiker per capita, resultat per capita, tillväxt per capita samt hur många butiker varje kommun har bland de hundra bäst rankade e-handlarna på Alexa.

Städerna fick sedan en samlad poäng som gav dem deras slutliga placering på e-handelstoppen. Borås fick fyra respektive fem poäng i alla kategorier utom Antal butiker per capita där staden helt enkelt inte hamnade bland de fem bästa. Men resultatet räckte alltså ändå för att staden skulle ro hem guldet med totalt 21 poäng.

- Att Borås hamnade i topp kommer kanske inte som någon överraskning. Staden har under lång tid varit Sveriges centrum för distanshandel, och nu bekräftar våra siffror att Borås förtjänar att kallas Sveriges bästa e-handelsstad på riktigt, säger Joakim Andersen, indexansvarig på Ehandel.se.

Roligt att Helsingborg och Kalmar är med

Nacka hamnade på andraplatsen och bronset gick till Stockholm. Nacka och Stockholm fick båda 20 poäng, men eftersom Nacka fick femmor i hela tre kategorier hamnade staden ett steg högre upp.

- Att Nacka fick så höga poäng beror till stor del på att det mycket stora e-handelsbolaget Dustin håller till i kommunen, vilket förstås ger höga poäng i flera kategorier.

Stockholm gjorde dock bra ifrån sig genom att vara den enda kommunen som plockade poäng inom samtliga kategorier, varav en fempoängare i Alexakategorin, och Kalmar och Nacka belönades båda med poäng i fem av sex. Helsingborg utmärkte sig med att vara den kommun som hade allra flest e-handelsbutiker per invånare.

Annons

- Det är förstås roligt att Borås, Helsingborg och Kalmar, som alla velat etablera sig som städer som satsar på e-handel och logistik, nu belönas med topplaceringar på vår lista, säger Joakim Andersen.

Annons