Brexit: E-handlare varnar för ”oroligheter” på gatorna

Vill få ett nytt handelsavtal på plats.

Om Storbritannien lämnar EU utan att ha ett nytt handelsavtal på plats, väntar "oroligheter" på gator och torg inom två veckor efter utträdet. Det budskapet ska Amazons chef i SEtorbritannien, Doug Gurr, ha framfört till landets nya Brexitminister, Dominic Raab.

Förbereder för "osannolika scenarier"

Det skriver Dagens Nyheter, med hänvisning till brittiska The Times. Efter att ha förhandlat frågan i en tid, har EU och Storbritannien fortfarande inte lyckats få till ett framtida handelsavtal. Amazon ska inte ha velat bekräfta Gurrs uttalande, men kommenterar ändå situationen på följande sätt:

Annons

- Som alla företag förbereder vi oss för olika tänkbara framtidsscenarier, så att vi kan fortsätta ge våra kunder och småföretag den service de är vana vid. Det gäller även när det handlar om mer osannolika scenarier.

LÄS ÄVEN: Efter Brexit - Nordirland blir nytt handelscentrum?

Om parterna inte lyckats komma överens om åtminstone ett tillfälligt övergångsavtal innan Storbritanniens utträde ur unionen, som ska ske den 29 mars 2019, kommer WTO:s handelsregler att träda i kraft. Det väntas i sin tur innebära kraftigt höjda tullavgifter, vilket förstås hade fått konsekvenser för e-handeln till och från landet.

LÄS ÄVEN: "Nytt avtal kommer att vara ett hinder för e-handeln"

"Ett försök att öka pressen"

Doug Gurrs uttalande ska ha skett i samband med ett möte med Dominic Raab, i vilket flera toppar från näringslivet ska ha deltagit. Enligt Dagens Nyheter ska flera andra storbolag också ha kommit med oroade kommentarer angående Brexit och handelsavtalet.

Dominic Raab uppges dock ta det hela med ro.

- Allt det här är ett försök att öka pressen i förhandlingarna. Jag är övertygad om att det inte kommer att gå så långt. Och om det skulle göra det, så skulle vi ha planeringen på plats och vara förberedda, säger han i en kommentar till BBC.

Annons
Annons