Bring gräver gärna guld men inte i tullfria gränsen

Det norska fraktbolaget Bring har i ett internt mail till sina säljare tydliggjort vad en potentiellt höjd tullfri gräns faktiskt innebär för utländska e-handlare. Det kan vara en möjlighet för bättre affärer men inte om man redan satsar i Norge meddelar Brings VD.

Efter den senaste tidens diskussioner om en eventuellt höjning av Norges tullfria gräns har det norska fraktbolaget Bring fått in en hel del frågor om ett potentiellt guldläge för svenska e-handlare. Brings VD, Esa Tielinen, har nu skickat ett mail till sina interna säljare om vad en ändrad tullfrigräns innebär.

Hot snarare än möjlighet

Annons
Annons

Esa påpekar att för e-handlare som redan satsar i Norge så är en höjd tullfrigräns snarare ett hot än en möjlighet. De flesta som redan satsar i Norge har nämligen en närvaro i landet.

– En utländsk E-handlare som har etablerat sig i Norge, antingen genom ombud, filial eller ett aktiebolag betraktas uteslutande som försäljning i Norge. Ett sådant företag kan inte, oavsett var lagret är eller var varorna skickas ifrån, välja momsfri försäljning under tullfrigränsen, oavsett om den är på 200 eller 400NOK. Med andra ord är en eventuell höjning av tullfrigränsen i Norge snarare i viss mån ett hot än en möjlighet för E-handlare som satsar på de Norska konsumenterna, precis som för den Norska detaljhandeln oavsett säljkanal, säger Esa Tielinen, VD på Bring.

Flera punkter ska bockas av

För en e-handlare som inte har någon representation i landet så kan det förstås finnas en möjlighet i en höjning av tullfrigränsen, men det är många saker som skall klaffa för att man ska kunna utnyttja den enligt Esa.

– En tullfrigräns gäller endast för utländska E-handlare som säljer till Norge. Utländsk E-handlare har varken filial, ombud eller dotterbolag i Norge, ej heller .no adress eller ett kunderbjudande som endast vänder sig mot Norska konsumenter. Utländsk e-handlare har inte priser i NOK eller har ett norskt bankkonto. Eventuella returer ska skickas till utland. Det är ej heller att rekommendera för en utländsk E-handlare att dela upp en order så att det blir två eller fler försändelser med ett värde, var för sig, under en tullfrigräns. Klarar man alla dessa punkter finns det uppenbara möjligheter i en eventuell höjning av tullfrigränsen i Norge, säger Esa Tielinen.

Bring har tidigare lyft möjligheten att gräva guld i Norge men guldet ligger alltså inte i den tullfria gränsen. Esa påpekar även att förslaget att höja tullgränsen ifrån 200 till 400 norska kronor är just ett förslag, inte ett beslut.

 

Foto: Posten Norge

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!