Brings Digimail blir statens första externa brevlåda

Den smarta mobilen håller på att förvandlas till en miljövänlig brevlåda. Men det går fortfarande långsamt, särskilt när det gäller myndighetspost. Den digitala brevlådan Kivra jobbar nu för att få in en fot och börja leverera, konkurrenten Bring verkar dock redan ha kommit en liten bit på vägen.

Den traditionella brevlådan håller på att bytas ut mot en digitalt anpassad variant för smarta mobiler. Inom en snar framtid kommer med största säkerhet företag, myndigheter och organisationer i allt större utsträckning skicka sin post digitalt.

Men det går fortfarande långsamt framåt när det gäller myndighetspost. I alla fall om man frågar Kivra, den digitala brevlådan som i våras meddelade att man hade fler än 500 000 användare och är en av de större aktörerna på marknaden.

Annons

Den svenska staten bygger sedan några år tillbaka på ett ramverk, Mina Meddelanden, för myndighetspost. Kivras vd, Stefan Krook, hoppas att man ska få koppla upp sig mot ramverket, men det går motigt. En anledning är att det inte är klarlagt vem som ska stå för kostnaderna när tjänsterna används i det nya infrastruktursystemet.

– Vi tycker att hela det statliga ramverket är väldigt bra, men det kommer inte att bli någon ordentlig fart om de som har nyttan av systemet inte betalar för det. Som det fungerar i dag förväntas vi, brevbärarna, ta kostnaden för lagring, att uppfylla säkerhetskrav som exempelvis BankID utan att få betalt, säger Stefan Krook.

Hitta en fungerande modell

Kivra har dock inte gett upp hoppet och man hoppas hitta en modell där de digitala brevbärarna får betalt från myndigheterna för att leverera posten till mottagarna. Något som troligtvis även konkurrenten Bring Digimail hoppas på.

Klart är i alla fall nu att Digimail ingår som första externa digitala brevlåda i statens koncept för elektronisk post. Sedan tidigare innehåller Mina Meddelanden statens egna digitala brevlåda, Min Myndighetspost, och med Digimail kan mottagaren nu även välja att ta emot post från privata företag och organisationer.

Idag är fyra myndigheter anslutna till Mina Meddelanden. Bolagsverket, Skatteverket, SUNET och Transportstyrelsen. Till årsskiftet planerar bland annat Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheter att ansluta. Var femte kommun har också påbörjat arbetet.

– I en nära framtid tror jag att digital post kommer att ta över delar av den traditionella postgången från myndigheter och företag. Brevlådan blir samtidigt mer aktuell än någonsin, inte minst med mindre paket från den ökande e-handeln. Det känns riktigt spännande att vi nu är först ut med Mina Meddelanden, som utmanare på den svenska postmarknaden jobbar vi mot att ligga steget före, säger Patrik Östberg, vd Bring Citymail.

Källa: DN, Press

Annons

Annons