Budbee-konkurrenten Zoopit i samarbete med matjätte

Den norska leveranstjänsten Zoopit kör hem varor för bland andra Expert och livsmedelsbutiken Meny.

Tidigare i dag berättade vi att Lekmer i samarbete med Budbee skulle erbjuda hemleveranser i Stockholmsområdet, samt att Budbee även samarbetar med bland andra Middagsfrid sedan tidigare. Men att satsa på nya leveransmodeller är inte unikt för svenska e-handlare.

Leverans på 90 minuter

I Norge har nämligen Budbee-konkurrenten Zoopit avtal med Expert och numera även Norgesgruppen, där bland annat livsmedelsbutikerna Spar och Meny ingår. Sammanlagt driver Norgesgruppen över 1 800 livsmedelsbutiker runt om i Norge, enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv. Än så länge går det enligt DN:s artikel andast att e-handla i tre av dem, men Zoopit förväntar sig fortsatt tillväxt.

Annons

Zoopit grundades 2013 av Shafi Adan och Arne Kvale, och fungerar som en marknadsplats för snabba leveranser. Företaget har jämförts med Uber och Lyft, och lovar leverans inom 120 minuter från beställning för en kostnad på 99 kronor.

- Vi har tänkt länge på att gå in i dagligvarubranschen. Det är en marknad på frammarsch och vi hoppas kunna ta del av den tillväxten, säger Arne Kvale till DN.

Schibsted som majoritetsägare

Som vi har berättat tidigare planerar den norska e-handelsjätten Komplett att börja sälja mat på nätet och Zoopits grundare ser stor potential med utvecklingen på området.

- Detta avtal är en stor seger för Zoopit. Hela teamet har arbetat stenhårt för att få det här på plats under de senaste månaderna, säger Shafi Adan.

Och det verkar finnas en tilltro på bolaget i grannlandet. När Norgesgruppen blev kund gick bolaget även in som delägare. Majoritetsägare är dock mediekoncernen Schibsted som tillsammans med Norgesgruppen ska ha satsat totalt 12 miljoner norska kronor på Zoopit.

Har ni några planer på att expandera utanför Norge?

- Det är något vi överväger fortlöpande, säger Arne Kvale.

Annons
Annons