Butiker vill ha provningsavgift när kunden går till e-handeln

Svårt att konkurrera med de lägre priserna på nätet.

Att kunderna gärna provar kläder i fysiska butiker och sedan går hem och beställer varan för ett lägre pris på nätet, har vi sett flera exempel på. Redan 2008 tog Sveriges Radio upp att hälften av alla e-handelsköp inom mode följde på ett besök i en fysisk affär, och i våras kunde vi berätta om en dansk butiksägare som var så trött på det hon uppfattade som kundernas dåliga beteende, att hon hade infört en avgift på 150 kronor för att prova klänningar i hennes affär.

Avgiften åter om kunden handlar

Men det är knappast bara danskarna som väljer att utnyttja butikerna som provrum inför sina inköp på nätet. Enligt en artikel på SVT Nyheter Norrbottens hemsida har tillvägagångssättet blivit allt vanligare i till exempel centrala Luleå.

Annons

- Det har eskalerat mer och mer. Sedan är det fortfarande ingenting man ska säga är ett jättestort problem, men det är ett problem som kommer, säger Berndt Jansson, ordförande i Luleå köpmannaförening, till nyhetskanalen.

Enligt Berndt Jansson är det mycket möjligt att handlarna - precis som sin danska kollega - kommer att ta betalt för sin service längre fram.

– Jag tror att väldigt många butiker i framtiden kommer ändra så att om man vill pröva gymnastikskor och sådana saker så kommer man säkert att få betala en summa pengar för det, som sedan dras av om man köper, säger han till SVT.

47 procent handlar i butik

Flera konsumenter som SVT har talat med delar uppfattningen att det är vanligt att prova i butik för att sedan beställa på nätet. I en undersökning som SVT har lagt upp intill artikeln, hävdar dock 47 procent av de svarande att de föredrar att handla i butik. 13 procent medger att de provar i butik och sedan beställer på nätet eftersom det blir billigare, medan 25 procent anger att deras köpbeteende beror på vad de ska köpa.

I skrivande stund har 1294 personer valt att delta i SVT:s undersökning, som enligt kanalen "inte nödvändigtvis är representativ för hela befolkningen".

Annons