Byggde rekordstort robotlager – orderökade med 11 procent

Kan bli världens största robotlager för livsmedel.

Kunderna handlar oftare, men snittordervärdet ligger kvar på i princip samma nivå. Den slutsatsen drar den brittiska nätmataktören Ocado, som sedan i somras har två lager. På båda två sköts plocket av robotar.

LÄS ÄVEN: Jätten Ocado visar upp sitt robotlager i unik film

Annons

283 000 order i veckan

Ocados nyöppnade lager ligger i Erith i sydöstra London, och har enligt e-handlaren potential att bli världens största inom sin nisch. Efter 14 veckors verksamhet hade lagret i Erith kommit upp i 20 000 order, något som tog företagets andra lager i brittiska Andover 15 månader att lyckas med.

För närvarande ska Ocado hantera 283 000 order i veckan, vilket enligt en artikel i Internet Retailing ska vara en ökning på 11,4 procent jämfört med förra året. Företaget, vars robotteknik tidigare i år plockades upp av Ica, ska under sommarmånaderna ha nått en omsättning på 348,6 miljoner pund - eller över fyra miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Ocado avslöjar fördelarna med Icas nya robotlager

Snittordervärdet: 1 200 kronor

Enligt Ocado hjälper robotlagren till att möta kundernas efterfrågan, vilket i sin tur leder till att fler väljer att lägga beställningar.

- Vi är stolta över att i sommar ha öppnat vårt lager i Erith i tid och enligt vår budget. När det når sin fulla kapacitet kommer det att vara det största automatiserade lagret för online-livsmedelsbutiker i världen, säger Ocados vd Tim Steiner i en kommentar.

Ocados snittordervärde ligger för närvarande på 106,26 pund per beställning, vilket kan jämföras med 106,25 pund vid samma tidpunkt förra året. Det motsvarar drygt 1200 svenska kronor.

Annons