Bygghemma störst i Norden efter nytt finskt uppköp

E-handelsjätten Bygghemma ryktas stå inför ett ägarbyte. Men det hindrar inte byggföretaget från att fortsätta blicka framåt. Bygghemma har med investmentbolaget Nordstjernans hjälp köpt upp den finska konkurrenten Netrauta.

E-handelskedjan Bygghemma grundades 2006 av entreprenörerna Patrik Rees och Anders Falk och har sedan starten haft en bra resa. Företaget har vuxit kraftigt och har samtidigt kunnat visa upp lönsamhet.

Man är inte heller främmande för uppköp och har bland annat förvärvat finska Taloon.com och danska Billigbyg.dk. I slutet av förra året köpte man även upp Trademax.se som säljer inne- och utemöbler i hela Norden.

Annons

Man har även lanserat ett antal egna sajter som Bygghemma.no i Norge och ett eget möbelvaruhus, Nesto.com. En butik som sades vara Sveriges största möbelvaruhus på Internet, men som lades ner igen i våras. Nu har man gjort ytterligare ett uppköp i finska Netrauta.

Finland näst störst

I ett pressmeddelande beskriver man det hela som ett samgående där Bygghemma förvärvar Netrauta. Tillsammans säger man sig bli den största nordiska aktören på nätet inom sitt område med en omsättning nära 150 miljoner euro.
 
Finansiär till affären är familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan, och Finland blir därmed e-handelskedjans andra största marknad.

– Vi har varit väldigt imponerade av Netrautas prestation under de senaste åren, och är övertygade att vi nu kommer att kunna förbättra våra verksamheter ytterligare i en ännu högre takt. Både Netrauta och Bygghemmas finska verksamhet Taloon är mycket framgångsrika som fristående företag. Vi kommer att fortsätta att köra dem som separata varumärken och företag, men naturligtvis kommer vi att dra nytta av den bredare produktportföljen för att vässa vårt kunderbjudande, säger Bygghemmas vd, Mikael Olander.

Ny ägare

Intressant är också att konkurrenten Skånska Byggvaror haft ett samarbete med Netrauta, bland annat med en uterumssatsning på den finska marknaden. Men även att Bygghemma nyligen ryktats stå inför ett ägarbyte.

2010 köpte riskkapitalisten Patrik Hanell och förre MTG-chefen Pelle Törnberg in sig för 100 miljoner kronor. Sedan dess har Bygghemma sett en stark tillväxt och nu är värderingen betydligt högre. Vem eller vilka som är spekulanter är än så länge okänt.

Källor: Press, DI

Annons