CDON fick hot om vite – lämnade över till e-handlarna

E-handlare som säljer via CDON gör klokt i att ha kolla på vad som gäller för energimärkning.

I början av månaden skickade CDON ut ett mejl om nya energimärkningsregler till de handlare som säljer varor på marknadsplatsen. anledningen är att det finns nya regler för hur vissa produkter ska energimärkas, och CDON vill att marknadsplatsens säljare ser till att alla produkter som säljs på sajten märks ut efter konstens alla regler.

Om myndigheterna skulle märka att det säljs varor på CDON Marketplace som inte är märkta på rätt sätt, kan marknadsplatsen få betala böter på en halv miljon kronor. Och CDON, som säger sig ha en “nolltoleranspolicy”, gör ingen hemlighet om vem eller vilka det i så fall är som får stå för notan.

Annons

"As the decision is accompanied by a penalty of 500.000 SEK if CDON is found to be in breach, we have a zero tolerance policy, and in accordance with our agreement we will also claim damages to any merchant causing CDON to be in breach." skriver företaget i mailet till handlarna.

Osäkerhet kring vad som gäller

Problemet är bara att alla e-handlare inte är helt på det klara med vilka produkter det är som ska energimärkas.

- Vi har ett 100-tal produkter där, däremot verkar det som vi inte faller under denna kategorin. Lite osäker och inga tydliga besked finns, men som det ser ut nu är det endast nya vitvaror och liknande som det gäller, skriver en e-handlare till Ehandel.se.

Enligt Qliro Group är det förvaltningsdomstolen som har beslutat att det inte får finnas produkter på CDON Marketplace utan korrekt energimärkning.

- De handlare som har märkning tillgänglig idag måste ta ansvar för att den information finns på produkterna som säljs på CDON Marketplace. Handlare som inte har tillgång till den information kan få hjälp av CDON med berikning av korrekt energimärkning, säger Niclas Lilja, presskontakt på Qliro Group till Ehandel.se.

"Lagen gäller alla handlare"

Niclas Lilja ser inga konstigheter med att säljarna som inte har korrekt energimärkning får ta hand om eventuella bötesbelopp.

- Detta gäller dessa regler kring energimärkning. Lagen gäller alla handlare som säljer varor som omfattas av krav på energimärkning. Det innebär att detta inte är krav för enbart CDON Marketplace utan för alla som säljer dessa typer av varor. Vi har ett ansvar att följa gällande lagstiftning och tar ansvar för att det finns möjligheter för våra partners att ange korrekt energimärkning på vår marknadsplats, säger han.

Produkterna som måste energimärkas omfattar bland annat vitvaror, bildäck och lampor. Niclas Lilja hänvisar till den här länken för mer information.

Annons

Reglerna för energimärkning började gälla den 1 januari 2017. Säljare som inte svarar på CDON:s mail riskerar att få sina konton på marknadsplatsen nedstängda.

Annons