Coolrunner utmanar Post Danmark med ny frakttjänst

Dansk e-handlare tröttnade på Postens prishöjningar och lanserade Coolrunner, en tjänst som ser till att förhandla fram de bästa fraktpriserna.

Brevvolymerna minskar i rask takt för PostNord. Störst är förändringen i Danmark där brevvolymerna minskade med hela 23 procent bara under årets tredje kvartal. Något som innebär att bolaget måste göra en hel del anpassningar för framtiden.

En sådan verkar vara prishöjningar och vid nyår höjer Post Danmark priserna för att skicka ett brev, från 10 till 19 danska kronor. Samtidigt höjer man priset för att skicka ett paket med 10 kronor. Prishöjningar som inte är helt populära och som ett svar på det hela har det nu poppat upp ett nytt företag vid namn Coolrunner.

Annons

Företaget som grundats av Jacob Risgaard, som är delägare av nätbutiken Coolshop, ska dock inte konkurrera med PostNord när det gäller att leverera paket. Man planerar däremot att hjälpa privat- och företagskunder att förhandla fram bättre fraktpriser, skriver den danska tidningen Business.dk.

– Vi tycker att det är orättvist att herr och fru Danmark, samt små webbutiker, måste betala stora kostnader för att skicka paket med Post Danmark. Vi har därför beslutat att starta Coolrunner där vi kan utnyttja de avtal som vi redan har med ett antal distributörer, säger Jacob Risgaard.

Ständig omförhandling av priser

Man hoppas helt enkelt kunna pressa ner fraktpriserna med hjälp av stordriftsfördelar mellan olika leverantörer. Förutom att man själva skickar stora mängder av paket med Coolshoop har man även samlat några av de största nätaktörerna i landet. Man har helt enkelt slagit sig samman med konkurrenterna.

För att skicka ett paket går kunden in på Coolrunners sajt och skriver in den information som behövs för att skicka paketet. Därefter kan man printa ut en fraktsedel, eller skriva en egen, för att sedan lämna in paketet till en butik som samarbetar med distributörer som GLS eller DAO.

Fram till den 1 december erbjuder Coolrunner transporter av paket som väger upp till fem kilo för 19 kronor. Vad priset blir efter det kan Jacob Risgaard inte säga exakt.

– Det beror helt på hur många paket som vi skickar, så därför omförhandlar vi ständigt priserna. Däremot kan jag garantera att priserna fortfarande kommer att vara lägre än hos Post Danmark.

Annons