Cykelhandlaren satsade online – nu rullar cyklarna i hela landet

Sålde 15 000 cyklar förra året.

När cykelhandlaren Peter Arvidsson i Jönköping driver sedan flera år tillbaka flera Team Sportia butiker i hemstaden. Hösten 2014 bestämde han sig för att ta steget ut på nätet och satsa på en butik som bara levererade cyklar till kunder som beställt dem online. Resultatet blev en överraskning.

- Vi växer oerhört snabbt, jag hade aldrig trott att vi skulle växa så snabbt, säger han till Ehandel.se.

Annons

Säljer mest till storstäderna

Förra året levererades cirka 15 000 cyklar och i år satsar han på att dubbla den siffran. 

Trots att butiken inte ligger i närheten av någon storstad, så levereras de flesta cyklar till Stockholm, Göteborg och Malmö.

- Det bor mer folk i storstäderna, så det är nog därför, säger Peter Arvidsson.

7 procent av alla cyklar tros köpas online

Enligt branschorganisationer som Svensk Cykling, såldes runt 580 000 cyklar år 2016. Enligt Peter Arvidsson finns det ingen säker siffra på hur många av dessa som säljs på nätet. Han säger att den officiella uppskattningen är att det rör sig om runt 6-7 procent av alla sålda cyklar, men att många tror att siffran kommer att öka till 20-30 procent inom några år.

Levererar färdigmonterade cyklar

Och han tror att framgångarna beror på flera saker.

- E-handel ökar och cykling ökar. Jag tror att fler efterfrågar cyklar med kvalitet.

På Team Sportia Online, som butiken heter, har man även gjort en specifik förändring som man sett har gett bra resultat. Istället för att leverera cyklar som kunderna till stor del får skruva ihop själva, så levererar man nu nästan färdiga cyklar där endast pedalerna och styret behöver justeras.

Har 500 cyklar i sortimentet 

Peter Arvidsson har också tagit beslutet att erbjuda ett stort sortiment.

Annons

- Många minskar sina sortiment för att spara pengar, men med e-handeln kan vi erbjuda ett fortsatt stort sortiment. Vi har runt 500 olika modeller i webbutiken. Det i kombination med att vi levererar i princip färdiga produkter gör att folk också vågar handla sin cykel på nätet.

Annons