Danmark och EU miljonsatsar på dansk e-handel

Danmark och EU ska lägga totalt 20 miljoner danska kronor på att hjälpa digitaliseringen på traven hos landets små och mellanstora företag.

Danska myndigheter har noterat att många små och medelstora danska företag har en ganska lång väg kvar när det gäller satsningar på digitalisering och e-handel. Enligt en dansk undersökning från 2015 anger till exempel 34 procent av företagarna att bristande IT-kunskaper sätter käppar i hjulet för fortsatt tillväxt.

Därför har det nu bestämts att 10 miljoner danska kronor från EU:s socialfond ska investeras i att hjälpa företagen att bli bättre inom det digitala området. Danska staten lägger samtidigt in ett lika stort belopp, så den totala investeringssummen ligger på 20 miljoner danska kronor.

Annons

- Vi kan se att det finns en tät koppling mellan verksamheternas digitaliseringsgrad och deras tillväxt. Det är därför helt avgörande att vi ser till att hjälpa våra små och medelstora företag att vara med på den digitala vågen, så att vi kan lösa de produktivitetsutmaningar som Danmark står inför. Om vi ska kunna konkurrera på en internationell marknad är det också viktigt att företagen får hjälp med att kunna ta del av den växande e-handeln, säger Danmarks företags- och tillväxtminister Troels Lund Poulsen.

Hoppas få tillbaka kunder från utlandet

Pengarna ska användas till kompetensutveckling hos företag över hela Danmark, så att landet ska kunna bli den "digitala ledstjärna" som landet enligt branschorganisationen FDIH tidigare har varit. FDIH, som kan ses som Danmarks motsvarighet till Svensk Digital Handel, välkomnar satsningen.

- Det är ett viktigt första steg på en lång resa där vi i samlad grupp ska lyfta digitaliseringen i Danmark. Vi hade gärna sett ännu mer resurser men nu ska vi se till använda pengarna på ett förnuftigt sätt. Därför är jag väldigt glad över att ministern fokuserar på utbildning och kompetensutveckling. Det är där vi kan konkurrera med utlandet och se till att fler konsumenter väljer att handla hos danska nätbutiker, säger Niels Ralund, administrativ direktör för FDIH.

Annons