Dansk oro när Elgiganten lagersatsar i Sverige

Den danska branschorganisationen FDIH befarar att villkoren i Danmark håller stora e-handelsetableringar borta från landet.

Nyligen kunde vi berätta att Elgiganten har investerat 500 miljoner i ett automatiserat lager, vilket ska vara den största lagersatsningen som har gjorts i Sverige. Lagret på 12 000 kvadratmeter ska byggas i Jönköping, där Elgiganten redan i dag har en lageryta på 95 000 kvadratmeter.

Men om lyckan är stor i Sverige och framför allt Jönköping över att företaget satsar vidare i kommunen, är glädjen mer dämpad Danmark. Branschorganisationen för e-handel, FDIH, befarar nämligen att danska villkor står i vägen för stora företag som vill bygga ut sina e-handelssatsningar.

Annons

- Det är alltid positivt när duktiga nätbutiker skruvar upp ambitionerna. Det är Elgigantens nya lager ett bra exempel på. Jag är dock bekymrad över att vi nu ser ännu ett företag öppna eller utveckla verksamheten i Sverige och inte i Danmark. Det visar dessvärre att vi i Danmark har villkor som inte är inspirerande för dessa företag. Det borde de danska politikerna vara mycket uppmärksammade på, säger Niels Ralund, administrativ direktör för FDIH.

Satsningar på frakt och arbetskraft

Eftersom Elgigantens nya lageryta ska vara helt automatiserad kommer inte särskilt mycket ny personal att behövas till lagret i Jönköping. Istället har olika tekniska lösningar tagits fram i samarbete med leverantören Consignor, och Niels Ralund ser det därför som nödvändigt med förenklingar för både e-handlare och leverantörer, om stora företag ska välja att etablera sig i Danmark.

- Samarbetet mellan Consignor och Elgiganten visar hur långt man kan nå när traditionella och kunskapsintensiva företag slår sig ihop. Om inte våra grannar ska få fler av de stora investeringarna kräver det bättre villkor för båda typer av företag. Det handlar om omkostnader för exempelvis frakt men också om att stärka den duktiga arbetskraften så att vi får verksamheter med kvalifikationer som kan stötta de stora investeringarna.

Elgiganten, som för övrigt nyligen inledde ett fraktsamarbete med Bring, är en del av den norska Elkjøp-koncernen. Den ägs i sin tur av den brittiska hemelektronikkoncernen Dixons Carphone.

Annons