Danska skatteverket synar utländska e-handlare

Är du e-handlare och har danska kunder, då kan det vara en bra idé att ha stenkoll på din danska omsättning.

Dansk e-handel växer i rak takt och slår rekord på löpande band. En stor del av omsättningen hamnar dock hos utländska nätbutiker då danskarna gärna shoppar utanför landets gränser. För att försäkra sig om att danska företag inte utsätts för oegentlig konkurrens från e-handlare utanför Danmark kan man snart komma att strama upp reglerna.

Den danska skattemyndigheten har nämligen lagt fram ett förslag som gör att man enkelt ska kunna hitta alla e-handlare som egentligen skulle fakturera med dansk moms, och inte med sin egen moms, eller som kanske inte fakturerar moms alls.

Annons

– Jag ser att skattemyndigheter generellt sett tittar mer och mer på e-handeln. Det är ett område som växer och i och med att det är ett pionjärområde saknas det ganska ofta kunskap kring skatter och moms bland e-handlare. Speciellt om vi tittar på moms i andra länder, säger Stefan Ekmark, Svea VAT Adviser.

Kan vara en modell för Sverige

Förslaget går ut på att att samla in information från företag som arbetar med betaltjänster, till exempel kortföretag, banker och betalväxlar. Syftet är att dessa bolag ska rapportera in information kring vilka företag som sålt till danska privatpersoner, och för vilka belopp.

Detta så att man ska kunna bedöma när tröskelvärdet för momsregistreringskyldighet i Danmark inträder för e-handlaren, en gräns som idag ligger på idag 280 000 danska kronor. För de e-handlare som säljer elektroniska tjänster till danska privatpersoner gäller att man antingen skall vara anmäld till den Svenska portalen för MOSS eller vara momsregistrerad i Danmark från första kronan.

Om förslaget går igenom, och det är Stefan Ekmark ganska säker på, kommer det att gälla det från den 1 jan 2016.

– I förlängningen kan jag tycka att detta även vore en god ide för de svenska skattemyndigheterna. Det skulle skydda svenska e-handlare från att konkurrensutsättas av handlare från andra länder som inte följer våra skatteregler och därmed kan hålla lägre priser än vad vi i Sverige kan klara av, säger Stefan Ekmark.

Annons