Danska studenter väljer utbildningar inom e-handel

Och företagen tar gärna emot studenterna på praktik.

Det är inte bara i Sverige som många e-handelsföretag skriker efter kompetenta personer som kan jobba för dem. I Danmark har många företag samma problem, men nu syns ett trendbrott som går i rätt riktning.

Fler vill plugga e-handel

Allt fler danska ungdomar söker sig nu till högre utbildning där e-handelskompetens finns som tillval i utbildningen.

Annons

- För mig var det ingen tvekan om att jag skulle satsa på e-handel, det är framtiden, säger exempelvis den 23-årige studenten Daniel Knudsen till den danska e-handelsorganisationen FDIH, som uppmärksammat den nya utbildningstrenden.

27 av 39 valde e-handelsinriktning

Daniel Knudsen valde att söka sig till utbildningen Business Dania, som anordnas av Erhvervsakademien, belägen i den danska staden Horsens. Där valde förra året 24 av utbildningens 65 elever att välja den valbara inriktningen inom e-handel. I år hade den andelen ökat till att 27 av 39 valde samma inriktning.

- Jag förstår ungdomarnas val, för det är i hög grad digitalisering och handel som vi ska leva av, både nu och i framtiden. Vi vet också att företagen efterfrågar arbetskraft, så det är bara positivt att fler får möjlighet att utbilda sig till e-handlare. Jag hoppas att andra utbildningsstäder inspireras av succén hos Erhvervsakademien, säger Niels Ralund, VD för FDIH.

Många vill ta emot praktikanter

Och med tanke på den stora efterfrågan hos företagen är det också lätt för studenterna att få praktik på olika e-handelsföretag.

- Vi har flera företag som efterfrågar praktikanter som valt e-handelsinriktningen och har kompetens inom det. Studenterna har åtta månaders avlönad praktik och det kan ibland leda till en bra matchning. Men inom e-handeln upplever vi att vi oftare lyckas hitta en bra kombination av företagets önskemål och studenternas kompetens, säger Campuschefen Annette Poulsen till FDIH:s nyhetssida.

“Ska in med skolmjölken”

För den som önskar finns det dessutom möjlighet att läsa vidare ytterligare efter att de slutat på Business Dania. I Århus finns nämligen en 1,5 år lång påbyggnadsexamen inom e-handel.

Och Niels Ralund menar att det är viktigt att det finns flera olika utbildningsalternativ att välja på för dem som vill fortbilda sig inom digital handel.

- Vi vill gärna ha digital handel på schemat hos flera utbildningsinstitutioner. Det ska gärna in med skolmjölken i de lägre klasserna och så ska studenterna ha möjlighet att specialisera sig på både handelshögskolor och universitet, säger han.

Annons

LÄS ÄVEN: E-handelsutbildningar HT 2017 - här är hela listan

Annons