Datainspektionen hugger till mot Hämta Adress

Datainspektionen som skall hjälpa till att skydda personuppgifter i den digitala världen har nu lyft ett varningens finger mot att hämta adress med hjälp av personnummer. En funktion som minst sagt är vanligt i svenska nätbutiker.

I ett fall där fackförbundet Unionen erbjudit funktionen för att hämta namn och adressuppgifter vid angivandet av personnumer säger nu Datainspektionen stopp. Detta handhavande av personuppgifter sägs inte vara lagligt.

- Att folkbokföringsinformation finns att tillgå i offentliga register och på andra sätt på Internet berättigar inte fackförbundet att visa uppgifterna på sin webbplats, skriver Datainspektionen i sitt beslut.

Annons

Risk för missbruk

Det ska finnas risk för att ansökningsformuläret används som en upplysningstjänst för att plocka ut personuppgifter, vilket Datainspektionen ogillar. Ehandel.org har även hittat ett annat fall där den före detta elektronikkedjan OnOff har fått ett liknande beslut mot sig. I det fallet gällde det specifikt e-handel och Datainspektionens jurist skrev då följande:

- Även om tjänsten är tänkt att ge service till beställare, finns det en risk att den i stället används som adress-upplysningstjänst. Vem som helst som har tillgång till ett personnummer kan använda tjänsten för att få reda på en annan persons adress och det finns inget sätt för en person att se till att den egna adressen inte kan slås upp via tjänsten, säger Ulrika Andersson, jurist på Datainspektionen.

De skriver även följande gällande beslutet:

"En grundtanke i personuppgiftslagen är att man inte ska behandla fler personuppgifter än nödvändigt. Datainspektionen anser att sökfunktionen för adresser inte är nödvändig och därför bör tas bort från webbshopen."

Datainspektionens beslut följs

OnOff meddelade i samband med detta att de skulle ta bort funktionen något som även Unionen nu kommer att göra.

Vi har kontaktat Datainspektionen för en kommentar kring hur de ser på e-handel och "hämta adress". Svaret verkar dock vara ganska tydligt och det är att Datainspektionen inte gillar den här funktionen, oavsett om det gäller e-handel eller ej.

Annons

Detta fall diskuteras just nu här i vårt forum. Vi har även kontaktat betalleverantören Klarna och de håller just nu på att undersöka frågan.

 

Källa: Datainspektionen

Annons