Datorhaveri på Swedbank drabbade e-handeln

Kunder ska ha fått problem med att e-handla med sina kontokort.

Under gårdagen rapporterades om stora problem för Swedbanks kunder. Problemen uppstod efter ett större datorhaveri på banken och gällde inledningsvis att kunderna hade problem att ta ut kontanter ur bankomater, samt med att använda sina kontokort till att handla på nätet.

Tog ut pengar som inte fanns på kontot

Sent igår kväll kom även rapporter om att vissa uppfinningsrika privatpersoner upptäckt att felet som inneburit att de inte kunnat ta ut pengar i bankomater hade vänts till sin motsats.

Annons

Nu kunde var och en istället plocka ut i princip obegränsat med pengar, även om de inte hade en spänn på kontot.

Polisen fick bevaka bankomater

Ryktet spred sig snabbt i sociala medier och i Malmö uppstod enligt vissa rapporter till och med upploppstämning utanför vissa bankomater där somliga ville ta tillfället i akt och plocka ut en slant extra.

Till slut fick polisen rycka in och bevaka bankomaterna från klåfingriga medborgare i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Swedbank stängde bankomater

Vid 22-tiden igår kväll meddelande Swedbank att de stoppade alla uttagningar i bankomater tills dess att problemet är löst.

– Som en säkerhetsåtgärd inför vi ett tillfälligt stopp för uttag med bankkort, sa Claes Warrén på Swedbanks pressavdelning till Aftonbladet.

"Ingen kan bli rik på detta"

Warrén medgav också att vissa kunder faktiskt hade kunnat ta ut mer pengar än vad som fanns på kontot. Dock till priset av att kontot landade på minus, vilket då skulle resultera i att kunden blev återbetalningsskyldig gentemot banken.

– Så det är ingen som kan bli rik på detta, fastslog Claes Warrén.

Vid 01.30 under natten mot idag kunde polisen meddela att inget brott låg bakom de ursprungliga bankomatproblemen.

Annons

Huruvida problemen för bankens kunder som inte kunnat använda sina kort till att e-handla fortfarande kvarstår, är i nuläget oklart. Problemen vid bankomaterna ska dock vara lösta.

Annons