Helgläsning: De tar pungvaxet till svensk e-handel

Packhjälp från familjerna krävdes under julruschen.

När de tog studenten bestämde de sig snabbt. André Donner och Filip Glanvik kommer båda från jonstorp, i närheten av skånska Höganäs och har växt upp ihop. Under gymnasietiden skildes deras vägar åt, men de behöll kontakten och när skolan tog slut, sommaren 2017, bestämde de sig för att satsa på ett gemensamt intresse - handel.

Filip hade valt handelsinriktningen på gymnasiet och André hade familjemedlemmar som drivit flera butiker. Till slut blev resultatet det gemensamma företaget Mnbox - vars e-handel Mnbox.se rivstartade i november. Där säljer de produkter som huvudsakligen vänder sig till män, men de har även många kunder som är kvinnor.

Annons

Testade tio olika namn

Historien om hur företaget fick sitt namn, är en historia för sig.

- Vår ursprungliga plan var att heta Manbox, men det fick vi inte, berättar Filip.

- Det påminde för mycket om en prenumerationsbox som hette så. Något större företag som egentligen mest vände sig till kvinnor hade en liten del som hette så och hade marknadsfört det namnet som sitt varumärke. Och det förstår man ju såklart då, att vi inte kan ta deras namn. Eftersom det var det första namnet vi tänkte på så måste såklart någon annan också ha tänkt på det före oss, fortsätter André.

Men duon kände sig också extremt pressade tidsmässigt. Hela julhandeln stod för dörren och de hade redan bokat in sig på några julmarknader. Men för att kunna beställa in produkter behövde de förstås ett färdigt företagsnamn så att de kunde få ett organisationsnummer.

- Till slut testade vi tio olika namn och skickade in tio ansökningar. Vi prövade verkligen alla olika versioner av ordet man. Varenda synonym som existerar till ordet “man” har vi nog testat, säger André.

Till slut testade de att registrera Mnbox - och blev godkända. Till en början var de inte helt nöjda med kompromissen och funderade på att byta i efterhand, men nu har de börjat gilla sitt företagsnamn.

En av de filosofier som grundarna verkar efter är att man som man ska våga stå för att man bryr sig om sitt utseende. På den punkten tycker de sig ha sett en positiv förändring i samhället på senare tid.

Marknadsplatser satte fart på affärerna

Trots att företaget alltså inte hade någon nätförsäljning förrän i november förra året, så har försäljningen nu kommit igång ordentligt. En av orsakerna till att det gått så snabbt är att killarna satsat på att sälja via marknadsplatser för att kunna etablera både verksamheten och företagsnamnet för kunderna.

Annons

Först började de sälja på Fyndiq och sedan ungefär en månad tillbaka finns de produkter de säljer även på Cdon.com, men det är fortfarande Fyndiq som är den största inkomstkällan. 

Att de ändå drog igång e-handelsverksamheten lagom till jul, visade sig dessutom vara en korrekt bedömning. Särskilt en produkt sålde som smör - pungvax. Det köper de in från det finska varumärket Dick Johnson, vars framgångar i Sverige tidigare uppmärksammats här på Ehandel.se.

LÄS ÄVEN: Finsk e-handel tar över Sverige med sitt pungvax

Familjerna fick packa pungvax inför jul

När Mnbox valde att bli återförsäljare av Dick Johnsons pungvax, så visade det sig att det blev en hit även bland deras kunder.

- Där i julas var det rätt tufft. Hela familjen var här och packade, i princip, berättar Filip..

Fick ni ringa in era familjer för att kunna packa alla beställningar? 

- Ja, vi satt på rad hela gänget. Jag och Filip har ju bara fyra händer totalt, så då får man be sina nära och kära, konstaterar André.

Pungvaxet har blivit en framgång för Mnbox. Förutom det säljer företaget även produkter från märken som Happy Socks och Atlas Design. André och Filip säljer dock bara produkter som de tycker är av bra kvalitet och som de testat själva.

Efteråt bjöd de allesammans på pizza, som tack för hjälpen. Och kanske är det inte så konstigt att Filip och André behövde hjälp. Båda två har nämligen andra jobb, som dessutom kan sträcka sig även över helgerna.

Hur hinner ni med allt? 

- Det är tidiga morgnar och sena nätter, berättar André Donner.

Till sommaren ska de återigen ge sig ut på marknader och de tror att den typen av marknadsföring kan vara ett bra sätt att få folk att även hitta till den egna e-handeln.

- I och med att det är en face to face-situation, så är det ett billigare sätt att få ut vårt namn än om vi exempelvis skulle driva en fysisk butik i Helsingborg eller Ängelholm. Dessutom får vi chansen att röra oss runt på olika platser och är inte beroende av att ordet om oss ska sprida sig lokalt på en plats, utan vi kan synas lite överallt. Folk får ett ansikte på oss och vågar tro på att vi är seriösa, berättar André.

Pungvax inte poppis i Göteborg

Inte helt oväntat så har pungvaxet väckt viss uppmärksamhet på de marknader de besökt tidigare - med ett undantag.

- Vi har märkt att det är olika produkter som säljer i olika städer. På de flesta ställen har pungvaxet blivit populärt, men när vi var i Göteborg så gillade de det inte alls. Det var precis som att det var lite för mycket där. Däremot köpte göteborgarna mycket kaffe! Men här i Skåne har folk älskat pungvaxet, säger Filip Glanvik. 

Den marknadsföring som de gör av den egna e-handeln när de är ute, brukar dessutom löna sig.

- Det ger alltid resultat på trafiken på sidan. Direkt när vi har varit iväg så märker vi att statistiken går upp, säger Filip.

Igenkänd på intervju

Nu laddar de dessutom inför studentsäsongen, då de hoppas kunna nå yngre målgrupper. I framtiden är tanken att de helt och hållet ska kunna försörja sig på sin verksamhet.

Planer på ett eget varumärke och egna produkter finns också med i bilden, men är ännu inte helt spikade. Så tills vidare får de jobba vidare på sina “vanliga” jobb och sköta e-handeln vid sidan av. Att de finns tycks i alla fall ha blivit bekant i de egna hemtrakterna. När André nyligen var på en arbetsintervju blev han igenkänd.

- Jag hade vår logga på ryggen och när jag kom in genom dörren och de såg min jacka så frågade de om det var jag som sålde pungvax. Och det fick jag ju erkänna att det var. Men jag blev så paff att jag började stamma lite, skrattar André. 

Han fick förstås jobbet.

Annons