Den svenska e-handelns uppväxt visualiserad

Ehandelsindex är vår tjänst som försöker kartlägga svensk e-handel från det stora till det lilla. Det är inte oväntat ett ganska monumentalt jobb och tjänsten är just nu i beta-version. Men det betyder inte att man inte kan ha lite roligt med all data.

Våra kodapor som sitter och fixar och donar med tjänsten blir ofta lite uttråkade. Därför har vi nu skapat Ehandelsindex Labs. En sandlåda där programmerarna kan skapa roliga saker utifrån den enorma data som vårt Ehandelsindex innehåller.

- Det är skönt att äntligen få göra lite annat än att bara fixa buggar i systemet, säger en av kodarna och fortsätter, vi har även planer på ett API som skulle låta vem som helst använda datan över svensk e-handel och skapa värdefulla kopplingar med andra källor.

Annons

Först ut i Ehandelsindex Labs är en visualisering av svensk e-handels uppväxt. Vi har med en värmekarta (heatmap) visualiserat e-handelns framväxt i Sverige sedan år 1899. Upplösningen är baserad på ort och därmed inte helt exakt. Men den borde ge en rätt bra bild av var man finner fröna till svensk e-handel.

Det var förstås inte många som hade en nätbutik i början av 1900-talet, men många har senare tagit steget ut på nätet. Ehandelsindex Labs finner ni här.

Annons