Annons

Det är svårt att Skicka Lätt

Det är svårt att Skicka Lätt

2012-03-01 15:44

Vi har sedan Posten introducerade sin tjänst, Brev Skicka Lätt, misstänkt bakgrunden till dess lansering. De kände sig förmodligen pressade av exempelvis Schenker och andra fraktbolag gällande den växande begagnatmarknaden på nätet.

Vid lanseringen av Skicka Lätt nämndes även Tradera flera gånger, på sidan för tjänsten. Denna information drogs dock tillbaka. Ett ganska konstigt misstag kan tyckas och tankarna går givetvis till om de förhandlade om något samarbete som rann ut i sanden.

Privat eller Företag

Anna, på Posten Meddelande, berättade senare att tjänsten var utvecklad för privatmarknaden och sajter som Tradera och Blocket nämndes specifikt. Detta skedde i samband med att e-handlare blev besvikna över att de inte fick använda Skicka Lätt. En tjänst de ansåg vara överlägsen varubreven, som de erbjuds att använda.

Sedan dess har Postens inställning ändrats, i vissa led, i samband med att e-handlare faktiskt börjat använda tjänsten, dock via manuell hantering. Posten säger till oss att tjänsten riktas till direktbetalande kunder, vilka kan vara både företag och privatpersoner. Vi har även hört rapporter om att Postens TM-företag har ringt upp e-handlare och försökt sälja in Skicka Lätt.

Hur har det gått på annonssidorna

Vi upptäckte nyligen att Brev Skicka Lätt exponeras tydligt på Blocket. Tjänsten har i princip sin egen lilla widget bredvid alla annonser, där den passar att skicka varan med. Detta fick oss att minnas Blocketpaketet som Blocket stoltserade med för bara några månader sedan. En tjänst som de utvecklat tillsammans med Schenker. Denna tjänst annonserades ut ganska hårt till en början, men lyfts inte speciellt tydligt på sidan numera.

Vi kontaktade både Blocket och Schenker för att höra om något hade ändrats i samarbetet. Båda menar dock att Skicka Lätt och Blocketpaketet är helt olika tjänster. Det ska alltså inte vara någon konkurrenssituation mellan dessa tjänster.

Posten betalar för att Skicka Lätt

I samma vända får vi reda på att Postens widget, där man direkt kan boka ett Skicka Lätt brev på Blockets sida, visas på annonsutrymme. Vilket bekräftas av Blocket. Vi har inte fått svar på om de betalar för detta utrymme eller hur överenskommelsen ser ut. Det är dock ganska uppenbart att Posten på något vis betalar för att sälja in sitt Brev till annonsörerna. Vi kanske låter konspiratoriska men så är inte fallet. Det är en bra och prisvärd tjänst, eftersom e-handlarna vill ha den i Postens system för företag, Pacsoft.

Vi kan tyvärr inte visa hur Posten exponerar sin nya tjänst på Blocket, eftersom annonsen/widgeten i skrivande stund är borttagen. Anledningen till detta gissar vi är att de just nu har allvarliga problem med tjänsten och inte vill överbelasta systemen. Det borde även lätta upp deras kundtjänst eftersom man tydligen kunnat boka försändelser utan att få en fraktlapp. Du har alltså tvingats ringa upp Posten för att få dina pengar tillbaka.

Varför får vi inte Skicka Lätt

Det vi kommer säga nu har vi inga bevis för, men vi skulle inte bli förvånade om Skicka Lätt ligger nere delvis på grund av högt tryck ifrån e-handlare. Det ryktas även om att vissa utvecklat automatiserade lösningar mot Postens system, för att kringå att Skicka Lätt saknas i Pacsoft.

Posten säger nämligen till vissa e-handlare att det endast är en privattjänst. Till oss har de dock tydligt klargjort att tjänsten riktar sig till både företag och privatpersoner. Tjänsten hittas även på Postens företagssida.

Vårt tips till Posten är att ge oss Brev Skicka Lätt i Pacsoft. Ett system som förmodligen håller i fogarna lite bättre. Posten har flera gånger sagt att det inte finns några planer att lägga till Skicka Lätt i Pacsoft. Vår fråga är varför? Vill de sälja tjänsten eller inte?

 

Relaterade nyheter:
Driftstörningar på Skicka Lätt - Posten svarar

Annons
Annons

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

GregerA
2012-03-01 17:04

Angående Postens Widget på blocket så verkar det ju fantastiskt när man är inne på en sida för vinterdäck, och det visas en bild av hjulet i widgeten samt att man då skulle kunna skicka det med Skicka Lätt. Undrar om man kan skicka fyra hjul i ett kolli, eller om man måste dela upp det ... ;-)

Annons
Kung Carl XVI Gustaf - svenskarnas drömmigaste bud

Kung Carl XVI Gustaf - svenskarnas drömmigaste bud

Många krav på listan.

Annons
Annons
Klarna får miljardkund i USA och Storbritannien

Klarna får miljardkund i USA och Storbritannien

"Ett superbrand".

Norska varumärken krigar mot prisjämförelsesajter

Norska varumärken krigar mot prisjämförelsesajter

"Synd att butikerna hamnar i kläm".

Etsy förvärvar marknadsplats för 2,6 miljarder

Etsy förvärvar marknadsplats för 2,6 miljarder

Allt fortsätter som förr, men vd:n får gå.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Sellpy omsatte över 100 miljoner -

Sellpy omsatte över 100 miljoner - "Jobbar på alla fronter"

Rött resultat - "Satsar hellre på tillväxt".

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Amazon drabbade av piratföretag.

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

Annons
Annons
E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

Människor och robotar i harmoni?

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta