Det ser mörkt ut för Amazons drönare i USA

Den amerikanska luftfartsmyndigheten släppte i helgen sitt regelverk för obemannade flygande drönare. Det ska vara mycket mer öppet än många hade förväntat sig, men Amazons drönare har fortfarande flygförbud.

I söndags publicerade USA:s federala myndighet för luftfart, FAA, sina regler för små flygande drönare. Reglerna ska öppna för en hel del nya områden att använda drönare men e-handelsleveranser är inte ett av dem.

Det största hindret kan vara att operatören av drönaren alltid måste kunna se farkosten, och förstås att det krävs en operatör som endast får hantera en drönare i taget. Drönaren får inte heller väga över 25 kilo och får endast flyga när solen är uppe.

Annons

Amazons drönarleveranser, Prime Air, passerar givetvis inte dessa nya regler. Företaget uppmanar nu FAA att tänka om medan man överväger andra marknader. De nya reglerna är inte fastställda ännu utan kräver först att FAA låter allmänheten säga sitt om reglerna, vilket kan ta tid.

– FAA's föreslagna regler för små drönare (UAS) kan ta ett eller två år att antas och baserat på förslaget skulle dessa regler inte tillåta Prime Air att verka i USA. FAA måste inleda, och snabbt slutföra, den formella processen för att tillgodose behoven hos vår verksamhet, och i slutändan våra kunder. Vi åtar oss att förverkliga vår vision för Prime Air och är beredda att börja distribuera där vi har det stöd vi behöver, säger Paul Misener, vice vd för Global Public Policy på Amazon.

Amazon försöker alltså få till nya regler i USA genom att påpeka hur andra marknader kan få drönarleveranserna först.

Kan ges dispens

E-handelsjättens lobbyverksamhet verkar även ge effekt. USA:s transportdepartement säger nämligen att de jobbar för att anpassa regelverket till ny teknik och att eventuellt ge dispens i framtiden.

FAA påpekar även att de nya reglerna inte förbjuder autonoma, eller självflygande, drönare. Detta så länge "operatören" ser farkosten i fråga.

Utöver e-handelsleveranser, som alltså inte godkänns, så ska FAA:s nya förslag öppna upp för en bredare användning av drönare. Detta så länge men har en, av FAA, godkänd operatör och att de nya reglerna följs.

Drönare kan med de nya reglerna bli en vardaglig syn på bondgårdar, byggarbetsplatser och under sök- och räddningsinsatser. Man skulle kunna säga att FAA gillar drönare men ännu inte är redo att släppa dem utanför sin siktlinje.

Annons

 

Källa: The VergeThe Guardian

Annons