Detaljhandeln konkar: ”Hela förklaringen är inte e-handel”

Handeln är pressad.

UC har återigen tagit tempen på Sveriges företag. För maj månad så minskade konkurserna med 9 procent. Analysföretaget rapporterar dock en “kraftig ökning av konkurser i detaljhandeln” under förra månaden.

LÄS ÄVEN: Butiksdöden breder ut sig - Sportbutikerna på tur?

Annons
Annons

Totalt ökade konkurserna inom handeln med 30 procent.

- Vi ser att det är flera trender som samverkar och slår mot butikerna. Marginalerna är låga samtidigt som e-handeln fortsätter att växa. Hela förklaringen är dock inte ökad e-handel. Butiker har alltid slagits igen även innan e-handeln slog igenom på bred front. Vi ser även att företag inom e-handeln går i konkurs, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

Stockholm konkursutsatt

I de flesta av landets län minskar antalet konkurser, enligt UC, men Stockholm står ut med en ökning på 11 procent.

- I Stockholm ökar konkurserna i alla branscher vi följer. Konkursnivåerna ökar från låga nivåer, men följer en tydlig trend. Därför blir också den procentuella uppgången stor. Konkurserna i Stockholms län har ökat med 13 procent under våren 2019 jämfört med samma period förra året. Störst andel av konkurserna står Stockholms byggbransch för, där vi ser att 4 av 10 konkursade bolag är en byggfirma, säger Richard Damberg.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!