Distansehandel Norge vill diskutera 200-kronorsgräns

Norska konsumenter kan e-handla för 200 kronor från utlandet utan att betala tull och skatt. Regeringen vill höja gränsen men intresseorganisationerna Virke och Distansehandel Norge vill det motsatta. Därför hoppas man nu få till ett möte med finansministern.

I dag är det tillåtet för norska konsumenter att handla för upp till 200 norska kronor från utländska nätbutiker utan att behöva betala moms och tull i Norge. Efter att den norska regeringen först flaggat för att höja den tullfria gränsen, backade man senare i frågan, åtminstone för tillfället.

Politikerna har alltså inte helt gett upp planerna på att höja gränsen, men intresseorganisationerna Virke och Distansehandel Norge vill tvärtom att regeringen istället sänker gränsen, eller allra helst tar bort den helt.

Annons
Annons

Därför har man skrivit ett gemensamt brev till landets finansminister, Siv Jensen, där man ger sin syn på saken.

– Huvudorganisationerna Virke og Distansehandel Norge representerar bredden av norsk handel, både traditionella detaljhandlare och rena e-handelsföretag. Vi är bekymrade över norska näringsidkarens konkurrensläge till följd av den avgiftsfria och ökande näthandeln från utlandet. Vi begär därför ett möte med ministern angående den tullfria gränsen på 200 kronor från utlandet, skriver man i brevet.

Förlorar miljarder

Enligt Virke och Distansehandel Norge går den norska staten idag miste om 1,5 miljarder norska kronor i förlorade skatteintäkter på grund av den tullfria gränsen, och siffran kommer att bli än högre eftersom e-handeln från utlandet ökar för varje år.

Man säger också att cirka 20 procent av e-handeln i Norge, motsvarande en omsättning på cirka 8 miljarder norska kronor, idag sker från utländska sajter. En majoritet av köpen är också till ett värde som understiger 200 kronor.

Samtidigt påpekar man att få andra länder har en liknande gräns och att utvecklingen inom EU snarare gått åt det motsatta hållet.

– Med anledning av detta uppmanar vi snarast till ett möte med departementet för att diskutera 200-konorsgränsen, skriver Virke och Distansehandel Norge i ett gemensamt pressmeddelande.

Källa: Press

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!