Distributionscentraler en viktig pusselbit för Amazon

Sedan 2010 har Amazon trappat upp farten rejält när det gäller att bygga nya distributionscentraler. De senaste tre åren har e-handelsjätten byggt mer än 50 anläggningar, och spenderat mer pengar på nya distributionscentraler än vad man gjort tidigare under hela sin livstid.

Att Amazon bygger distributionscentraler på löpande band har vi berättat om tidigare. Sedan 2010 har e-handelsjätten byggt inte mindre än 50 nya anläggningar, och vid slutet av 2012 hade man 89 distributionscentraler världen över.

Lagom till årsskiftet 2013 ska e-handelsjätten ha närmare 100 distributionscentraler färdiga med en total lageryta på 6,5 miljoner kvadratmeter. En imponerande siffra och en viktig pusselbit i Amazons plan som ska ge dem en än mer betydande del av den globala e-handelsmarknaden.

Annons

Men smakar det så kostar det. Under de senaste tre åren har Amazon spenderat nästan 13,9 miljarder dollar på sina gigantiska centraler. Sedan 2010 har e-handelsjätten spenderat mer pengar på nya distributionscentraler än vad man gjort tidigare under hela sin livstid.

Har tagit lärdom

En stor del i att kostnaderna ökat är att centralerna blir större och större. I dag är de flesta av Amazons lager minst 90 000 kvadratmeter stora. Men det beror också att att tekniken blir allt mer avancerad.

Amazon har satsat en hel del på att göra distributionscentralerna allt mer automatiserade. Bland annat köpte man upp robottillverkaren och mjukvaruföretaget Kiva Systems för 775 miljoner dollar.

En stor skillnad från tidigare är också att man blivit betydligt snabbare på att färdigställa anläggningarna. Tidigare tog det drygt två år från start till mål, i dag kan det gå så snabbt som åtta månader. Antagligen lär man sig ett och annat när man byggt ett hundratal distributionscentraler

– Vi har standardiserat centralerna på ett sådant sätt att vi kan replikera och öppna dem betydligt snabbare. Varje gång vi öppnat en ny byggnad så tar vi lärdom av vad vi lärt oss och tar med det in i nästa projekt, säger Dave Clark, vice vd för Amazons globala verksamhet och kundservice.

 

Annons

Källa: Bloomberg

Annons